Доц. Кунчев: Ако не имунизираме 60-70% от населението, няма как да се опазим

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на „Пирогов“ Асен Балтов дават брифинг в Министерския съвет.

При изготвянето на проекта са използвани насоки на СЗО и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

„Основните цели са ограничаване на заболяемостта и намалявяне на смъртността от пандемичната инфекция, осигуряване , поддържане на основни сектори и служби и като здравеопазване, сигурност, транспорт , осигуряване на достоверна , постоянна информация относно предприетите мерки.”, каза здравният министър.

Той подчерта, че националният план има общ характер. „Това е един програмен документ, основополагащ за справянето на държавата и осъществяването на всички институционални взаимодействия, необходими за всички действия”, каза още проф. Ангелов.

Националния план ще бъде е основата, върху която се изготвят действията за конкретна пандемия.

Доц. Кунчев посочи, че планът касае всички възможни пандемии. „Ако се появи конкретен агент, независимо дали е бактерия или вирус, отчитайки всички негови специфики – как се предава, каква е неговата смъртност, има ли срещу него ваксина и лекарства, се вземат конкретни мерки и се разписва план за всеки един по отделно.”, каза той. Така имаме план и за грипните епидемии и пандемии.

По думите му разписването на подобен план е важно, защото дава основните насоки и точки – как да прекъснем пандемичния процес, да намалим смъртността и заболяемостта, да осигури в най-кратък срок ваксини, както се случва с ковонарисуса, да се осигури и нормалното функциониране на важните сектори – доставка на храна, газ. Главният държавен здравен инспектор подчерта, че е важна и комуникационна стратегия. „Ключово значение имат посланията към хората, правдивата навременна информация, която стига до тях, на какъв език я казваме и дали тя е разбираема за хората, или стигаме до феномена, когато сме на върха на епидемията, 20-30 % от населението да твърдят, че няма такъв вирус.”, заяви доц. Кунчев.

Той обясни, че след Нова година със сигурност ще започне имунизация за вируса, но отново ще има хора, които ще кажат, че не вярват на ваксините и не искат да се имунизират. „Тогава какъв ефект да търсим в общественото здраве, като има ясни правила е имунологията, че не имунизираш ли 60-70% от населението, не опазваш общественото здраве, а само този индивид, който се имунизирал.”, разясни доц. Кунчев.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share