Доц. Кайчев: В Северна Македония ще се повтори управлението на Никола Груевски

В Северна Македония се очертава повторение на управлението на Никола Груевски – предходният премиер от ВМРО-ДПМНЕ, който управлява 11 години (2006 – 2017), когато отново на думи имаше желание за членство на страната в ЕС, но се водеха политики на провокации и дразнене на съседите.

Това каза пред БНР доц. Наум Кайчев, преподавател в Софийския университет и заместник-председател на съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония (РСМ).

„Използва се опасението от конституционните промени, за да се блокират отношенията на РСМ с България и с ЕС. Това е по-скоро едно оправдание, за да се провежда една политика, която не е проевропейска“.

Той подчерта, че победата на ВМРО-ДПМНЕ на изборите е била очаквана и нагласите са били „да се готвим за едно очертаващо се мнозинство, в центъра на което ще бъде тази опозиционна партия“:

„Тя набираше мощ и след като се видя неспособността на управляващите в много отношения, включително в това да изпълнят ангажимента си по прилагане на европейското решение от 2022 г., за да започнат ефективно преговорите за членство в ЕС, за което се изискват промени в Конституцията“.

Доц. Кайчев припомни, че РСМ е член на НАТО, а и страна, заявила желанието си за членство в ЕС, затова прогнозата му е, че „масирани геополитически промени не са възможни и колебанията, които биха могли да се случат при следващите управляващи, ще имат само временен характер“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share