Доц. Ангел Кунчев: Новата ваксина вдига 8 пъти защитата срещу ковид

Доц. Ангел Кунчев: Новата ваксина вдига 8 пъти защитата срещу ковид

– Доцент Кунчев, да припомним основните моменти от промените в мерките срещу коронавируса.

– Основното са промените в сроковете на карантината за болните лица и техните контактни. Съответно стават от 10 на 7 дни и от 7 на 5 дни. Има допълнително условие при контактните лица – ако те са преболедували, имат поставена втора или бустерна ваксина до 90 дни преди положителния тест, въобще не подлежат на карантина. Могат да работят, да излизат.

– Какво ви дава основание да ги промените и как ще работи системата в бъдеще?

– Основание ни дават както броят на заразените, приетите в болници, колко от тях са в интензивни отделения и т.н., така и опитът на колегите в други страни, които предприеха подобни мерки. Ние се опитваме да не пречим по никакъв начин на нормалния живот, като в същото време предпазваме обществото и особено рисковите групи. Затова и всеки вторник ще има заседание на здравния министър за евентуални промени. Ние ще продължим да търсим най-точния баланс между това да държим под контрол заболяването и да не пречим на нормалния живот. То ще се види и по време на кампанията за изборите, началото на учебната година – със сигурност мерките няма да са такива, каквито бяха миналата година. Ако има нова заповед, тя ще се публикува в четвъртък и съответно ще влиза в сила от този момент.

– Бихте ли препоръчали втора бустерна доза за ваксинираните срещу ковид?

– Абсолютно. На всички вече е ясно, че болните от ковид, които стигат до болница, не дай боже, до интензивно отделение или фатален край, в голямата си част не са имунизирани. Процентите се движат в порядъка на 75-85. Дори над 90 процента от починалите лица не са ваксинирани. За всички е ясно, че имунизацията предпазва от тежко заболяване или смърт. Но и всички знаем, че процентът на ваксинираните у нас е твърде малък – над 30, което е несравнимо със западните страни.

– Колко процента от българите са имунизирани с бустер?

– Под 20 процента, което отново е малко (точната бройка е малко над 850 000 българи с поне един бустер – б. а.).

– Бихте ли обяснили разликата в степента на предпазване срещу ковид и конкретно срещу омикрон при две ваксини и при бустер?

– Не е огромна разликата. Има възстановяване на по-високите нива на антитела след бустер. Надявам се, че още повече ще има смисъл, когато бустерът бъде направен с новата, двувалентна ваксина, така наречената ъпдейтната. Тя включва не само уханския вариант, но и омикрон B.A.1. Там колегите, които са изследвали резултатите, дават нарастване от 8 пъти на титъра на антителата, което е огромно постижение. Надявам се, от септември и ние да я ползваме.

– Това щях да питам – кога ще е налична у нас тази ваксина?

– Трудно е да кажа точната дата – начало, среда или край, но със сигурност през следващия месец. Все пак има процес на одобрение, доставка, разпределение.

– Значи, по-добре да изчака, който мисли през следващите седмици да си поставя ваксина?

– Не е точно така. Ако човекът е от рисковите групи, ако има постоянен контакт със заразени, рискът е голям. По-добре да не изчаква.

– Има ли нови мутации на омикрон, които да притесняват специалистите?

– Не, засега поне. Следи се непрекъснато ситуацията, появяват се нови и нови щамове. Нито един не представлява особен интерес или заплаха.

– Пречупи ли се тази вълна от ковид, чийто пик се очакваше да бъде в средата на август?

– Определено има успокояване. Особено при най-засегнатите градове, като София, Пловдив. Засега по-висока остава заболяемостта в Силистра, Кюстендил и София-област, но и там трендът е променен.

– Ако приемем, че тенденцията е към спад, кога да очакваме новата вълна?

– Не мисля, че някой може да каже. Ние и тази не очаквахме. Доказано е, 90 процента от починалите не са имунизирани

– А свикнаха ли българите да си правят тестове за ковид при поява на симптоми?

– Българите в момента не се тестват толкова, колкото хората в Западна Европа. Ние сме наясно, че една голяма част от заболеваемостта остава в сивия сектор.

– Дали самият вирус вече се успокоява, върви ли към естествената си еволюция на по-малко смъртност и проблеми за приемника, т.е. човека?

– Тези неща не са толкова бързи. Че протича не толкова тежко, това е ясно. Но и в момента имаме над 1000 души в болници. Над 50 са в интензивни. Смъртността се движи от 5 до 10 души на ден, не че е малко, но е далеч от цифрите, които преживяхме в най-тежкия период на пандемията. Ние нямаме дори в най-засегнатите области повече от 20% заетост на леглата, които са определени за COVID-19. Средната заетост се движи в граници от 8-10 до 20%.

– Летният сезон е в разгара си, има ли притеснителни данни за традиционните болести по морето?

– Дотук нищо притеснително. На отделни места имаше малки взривове, особено през последната седмица, от ентеровирусни заболявания. Протичат обаче сравнително леко и бързо. Обичайната картинка е две повръщания в рамките на 24 часа, без температура. Нищо повече. Този сезон не е имало драма.

– А има ли новини около маймунската шарка?

– Към момента стоим встрани от световната тенденция, която е за значително нарастване на случаите. Това беше и причина отделни страни да я обявят за сериозна заплаха за общественото здраве. При нас не е така, защото имаме три случая, като и трите са внос.

– И трите май са по полов път, така че да носим и други неща освен маски?

– Заразата се предава предимно по полов път, ясно е как и защо става. Нека се внимава.

– По-щастлив ли сте лично от значително разредения темп на даване на брифинги в сравнение с преди година или две?

– Определено. Когато ситуацията не го налага, няма смисъл да се повтаря едно и също. Важното е да се спазват мерките, тогава нещата вървят към подобрение. Тенденцията е такава.

– Научи ли се българинът на хигиенни навици покрай пандемията?

– Много бавно и трудно (смее се). Но има подобрение. По мои наблюдения тези, които имат основания да се притесняват за здравето си, спазват мерките.

в. „Марица“