Доц. Александър Оскар награден с приза „Лекар на 2020 година“

Официалната церемония по връчването на традиционните награди на Българския лекарски съюз, се проведе днес в Националния исторически музей. Събитието по традиция се организира на 19 октомври, когато отбелязваме Деня на българския лекар. Голямата награда взе един от най-добрите офталмолози у нас доц. Александър Оскар – началник на Клиниката по Очни болести в „Александровска“ болница.

Доц. Оскар е сред малкото специалисти в България, занимаващи се с ретинопатия при недоносени деца и приложението на лазер-терапия за лечение на усложненията. Той е председател на Организацията на евреите в България “Шалом” и секретар на Българското Дружество по Офталмология. През последните седем години, благодарение на инициираната от него кампания „Направи Добро”, са прегледани безплатно над 30 000 деца, а повече от 1000 са получили и безплатни очила. През последните две години той организира безплатни прегледи и за над 3000 възрастни пациенти, голяма част от които са настанени в Домове за социално подпомагане.

Благодаря на БЛС, на дружеството офталмология и на Александровска болница, на моето семейство, заяви д-р Оскар след връчването на приза.

.Преди 80 години председател на БЛС изпраща писмо до 25-то НС с призив да не допусне приемането на закона да защита на нацията, разказа д-р Оскар. Този законпроект бива приет, поясни той. Д-р Оскар разказа още, че благодарение на усилията на БЛС тогава и други достойни българи 50 хиляди български граждани от еврейски произход са спасени от депортация. Сред тях са моите баба и дядо, сподели д-р Оскар. Той подчерта, че днес българското общество има нужда от своите лекари.

Тази вечер награди получиха още редица лекари от цялата страна. В категорията „Ти си нашето бъдеще“, която е посветена на младите медицински надежди, отличията отидоха при д-р Димитър Цачев и д-р Станислав Коцев. За „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация”, награди получиха проф. Борис Богов – настоящ директор на „Александровска болница“ и д-р Петко Загорчев от МБАЛ Шумен.

Удостоени с награда за принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники, са кардиологът проф. Иво Петров, урологът д-р Иван Вълканов и специалистът по нуклеарна медицина доц. Валерия Хаджийска. За „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на дадена специалност”, отличия получиха пластичният хирург проф. Огнян Хаджийски, общопрактикуващият лекар доц. Любомир Киров, анестезиологът проф. Чавдар Стефанов и специалистът по репродуктивно здраве проф. Атанас Щерев.

Сред официалните гости на събитието бяха заместник-министрите на здравеопазването – Жени Начева, д-р Бойко Пенков и Светлана Йорданова, кметът на София Йорданка Фандъкова и нейният заместник Дончо Барбалов, омбудсманът доц. Диана Ковачева, представители от комисията по здравеопазването, здравната каса и академичната общност. Всички те бяха приветствани от председателя на Българския лекарски съюз – д-р Иван Маджаров.

„Днешният ден е този, в който ще отдадем почит и на тези, които отдадоха живота си, и които се борят за живота не само на болните от COVID-19“, заяви д-р Маджаров. Той благодари на обществото, че е подкрепяло лекари през изминалите месеци.

„Не е трудно, когато осъзнаем, че човекът, който обичаме, е лекарят или медицинската сестра“, подчерта д-р Маджаров.

Беше прочетен поздравителен адрес от името на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Целият свят е насочен с надежда към медиците. Трудно е с няколко изречения да изкажем нашата благодарност. Пътят, който сте избрали, не е лесен“, се казва в поздравителния адрес. В заключение министър Ангелов пожелава здраве на колегите си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share