Доставките от Европа закъсняват с до 2 седмици

Заради пандемията е по-добре да пазаруваш онлайн, но доставките от Европа се бавят със седмица – две. От по-далечни дестинации закъснението може да е и до 40 дни. Причината е не само пандемията, но и в увеличеният обем на онлайн търговията през последните години. Това коментира пред БНР Момчил Антонов от Националното сдружение на куриерите и спедиторите.

„Има куриерски служби, които събират големи поръчки, за да бъде по-евтино за клиентите им. Това обаче забавя доставките.“, допълни Петър Ванчев от Асоциацията за електронна търговия.

При куриерските служби говорим за 10-15 фирми, а електронните търговци са над 10 000 компании. Някои успяват навреме да върнат парите на потребителите, ако не са доволни. Това става по-бързо при големите фирми. Заради по-натоварената логистика в компанията му дори са наели повече служители – персоналът е нараснал със над 70 на сто.

Според експертът вече всичко се търгува онлайн, докато7 години е имало бум на продажбите на обувки и дрехи, днес може да се закупи или продаде през компютъра.

„Преобладава наложният платеж. А дали плащате в брой или през карта, няма голяма разлика от гледна точка за сигурност.“, продължи той.

На въпрос дали международните онлайн магазини са конкуренти на българските Ванчев поясни, че те се развиват по-слабо в Европа и по-добре в САЩ. Този тип електронни магазини имат много малък интерес към Източна Европа.

Previous post София поръчва модерни тоалетни за 1,5 млн. лв. в училищата
Next post Тройно убийство в центъра на Варна