Дончев: Най-добрият вариант е удължаване на Бюджет 2022 до април-май

Най-добрият вариант е удължаване на Бюджет 2022 до април-май. Това каза в “Интервюто в Новините на NOVA” зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

„През 2023 г. със сегашния бюджет няма как да живеем. Има бюджетна технология, където се продължава действието на бюджета за 2022 г. За мен това е най-добрият вариант, защото годишен бюджет трябва да бъде гласуван, когато в парламента има ясно мнозинство и правителство, което има ясни политики. Такова към момента няма. Най-добрият вариант, за да не отприщваме всички рискове от избухване на безкраен популизъм, особено в контекст опасност от нови избори, е удължаване на действието на Бюджет 2022 до април или до май”, каза той.

По думите му голяма част от пътя към еврозоната е изминат от България през последните години. „В момента са необходими политически действия – способност да убедим европейските институции, че това е пътят на страната ни. Ще имаме преки икономически ползи от това – по-ниски лихви, способност да участваме в процеса на вземане на решения”, заяви още Дончев.

Според него партиите в стремежа си да спечелят „една или две калории обществена любов в повече” често се надпреварват по пистата на популизма.

„Ако имаше шанс за мнозинство без наше участие, то да се беше реализирало. Ние носим тежката отговорност да направим всичко възможна да има кабинет. За целта сме склонни да правим и компромиси в ущърб на политическия ни интерес. На това НС трябва да бъде даден шанс”, заключи депутатът.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share