Дончев: Има не една позиция за подкрепа на правителството за инициативата „Три морета“

Има не една официална позиция за категоричната подкрепа на правителството за инициативата „Три морета“. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по Канал 3 по повод твърдението на президентството, че кабинетът съботира инициативата „Три морета“. Тя стартира по временно на президента Плевнелиев. Тази инициатива тепърва ще се конкретизира, основен акцент е енергетиката, уточни той.

„Не разбирам в каква посока е подозрението. Не е разбираема реакцията на президента. Не съм тълкувател на думите на президента Румен Радев“, коментира Дончев. Правил съм си тест два пъти от както е започнала пандемията. Ние наложихме строги мерки, за да не бъде първият удар да е толкова жесток и лекарите да имат възможност да натрупат доста опит, заяви още вицепремиерът.

„Изкуството е да вървим по ръба на бръснача. Системата в момента е гъвкава. Всички областни щабове имат право да въвежда по- строги мерки. Не се предвижда тотално затваряне“, заяви Дончев. Както изходно българската енергетика не е докрай диверсифицирана. Горивото на бъдещето е водородът. Трябва да започнем да трупаме опит във водородните технологии, смята Дончев.

Той припомни, че 4,5 милиарда лева ще отидат за енергийна ефективност. Според него в санирането на сгради на частни лица е редно да има съфинансиране от 10-15 процента. Ако ние искаме па плащаме по малки сметки, трябва да обърнем внимание на българската индустрия, заяви Дончев и припомни, че българската индустрия е твърде енергоинтензивна.

Не си купуваме изборите с този бюджет, коментира Дончев относно параметрите на финансовия план за 2021 година. Това че се намираме в предизборна обстановка по никакъв начин не означава че държавата не трябва да си върши работата, допълни той.

Докато трае кризата, държавата трябва да помогне почти на всеки, смята вицепремиерът. Темпът не политическите емоции е непрогнозируем, коментира Дончев относно дали ГЕРБ ще бъе първа политическа сила на изборите за парламент догодина.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share