Дончев: Здравият разум бавно се връща в политическите сили

Дончев: Здравият разум бавно се връща в политическите сили

Подходът на служебното правителство да предложи удължаване на сегашния бюджет вероятно е най-безопасният вариант, предвид опасността да се гласува Бюджет 2023 г. в режим на предизборна кампания и да се превърне в триумф на политическата безотговорност и институционално купуване на гласове с парите на българите.

Така Томислав Дончев от ГЕРБ коментира в кулоарите на парламента казуса с Бюжет 2023 г. и призивите на “Промяната” служебният кабинет все пак да внесе свое предложение за бюджет за догодина.

Дончев настоя всеки, който предлага разход, да го остойности и да каже откъде ще дойдат нужните средства. И посочи, че “ако партиите не могат да смятат, нека това се случи в бюджетна комисия”.

Той подчерта, че бюджетът е редно да бъде предложен от правителство, което има хоризонт и политики.

И не изключи варианта ГЕРБ да участва в срещите за бюджета, инициирани от БСП. “ГЕРБ може да участва във всякакви срещи”, каза той.

По думите му параметрите на сегашния бюджет са лоши. Това, заедно с опасността от прогнозата България да продължи да задлъжнява в следващите 2-3 години до голяма степен се дължала на бюджетните авантюри на “Промяната”.

Според Дончев обаче текат процеси на отрезвяване във всички политически сили.

“Наблюдавам бавно връщане на здравия разум, въпросът е че конституционната процедура е ограничена във времето и може да се окаже недостатъчна за завръщането на достатъчно здрав разум в партиите“, коментира той рулетката с мандатите.