Доналд Туск: Борисов е в беда, допусна явни грешки, включително и в личния си живот

Борисов допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Това заяви председателят на Европейската народна партия Доналд Туск в телефонно интервю за Радио Свободна Европа. ГЕРБ членува в ЕНП и има петима евродепутати.

По повод разпространените снимки от спалнята на Борисов в резиденцията му в „Бояна“ Туск каза, че министър-председателят му е споделил за случката по време на среща между двамата. „Все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно – да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Беше напълно откровен с мен“, обясни председателят на ЕНП.

„Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че е ако не идеалният демократ, поне все още демократ“, казва още Доналд Туск.

Той заяви, че не иска да оправдава всички грешки, направени от Бойко Борисов. „Познавам го от толкова много години и знам, че той все още има добри намерения. Но добрите намерения със сигурност не са достатъчни в политиката. И затова имаме нужда от повече действия, повече усилия от ГЕРБ и Борисов, за да ни убедят, че та наистина са решителни в борбата им срещу корупцията и проблемите в съдебната система“.

Председателят на ЕНП отхвърли твърденията, че премиерът е изградил авторитарен режим, но заяви, че очаква доказателства за решителност в борбата срещу корупцията.

Последната публична среща между Туск и Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.

„Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Разбира се, имаме достатъчно причини да сме притеснени, когато става дума за ефективността на съдебната система и антикорупционните механизми в България. Но в същото време ще бъде преувеличено да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс“, категоричен е той.

Туск обясни, че все още има много силна опозиция срещу правителството начело с президента. „Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България“, добява председателят на ЕНП.

Според него в областта на „върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България“.

Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Както казах, не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели, заяви той.

По думите му едно нещо трябва да е напълно ясно – всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. „Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ – видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий“.

На въпрос дали премиерът все още е достатъчно добър за ЕНП, Туск отговаря положително и допълва, че ако Бойко Борисов и ГЕРБ са единствените проблеми на ЕНП, „щях да съм най-щастливият човек“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share