Доналд Тръмп ще гласува утре предсрочно във Флорида

Президентът на САЩ Доналд Тръмп планира да гласува предварително утре в Палм бийч, щата Флорида, където има имение, съобщи вчера зам.-прессекретарят на Белия дом Джъд Дийр, предаде Франс прес.

Тръмп трябва да пристигне утре във Флорида, където са насрочени негови предизборни прояви.

През 2016 г. Тръмп и съпругата му Мелания гласуваха в изборния ден в град Ню Йорк.

Заради пандемията от коронавирус и страха от зараза, тази година над 45 милиона американци вече са дали гласа си на изборите като са гласували по пощата или лично. Това прави 30 на сто от участвалите в изборите през 2016 г., според независимата организация „Илекшънс проджект“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговият съперник демократ Джо Байдън се срещнаха в град Нашвил, щата Тенеси за последния си дебат, 12 дни преди изборния ден, и изразиха рязко противоположни мнения относно продължаващата да бушува пандемия от коронавирус, предаде Ройтерс.

Двамата кандидати – републиканецът Тръмп с червена вратовръзка, а Байдън – със синя, се поздравиха с малък жест при излизането си на сцената, запазвайки дистанция един от друг.

Водеща на дебата бе журналистката Кристен Уелкър.

Тръмп излезе на сцената без маска, а Байдън свали своята и помаха на привържениците си в залата.

И двамата веднага заеха местата си.

В началото на дебата Байдън заяви, че Тръмп не трябва да остава американски президент, защото е „отговорен“ за повече от 200 000 смъртни случаи в пандемията.

Тръмп отхвърли обвинението и каза, че според него въобще няма опасност от тъмна зима и че страната отново се отваря. Тръмп обвини Байдън, че си е позволил да не излиза по време на пандемията и не е вършил работа. „Не можем да се заключим в мазето като Джо Байдън“, каза Тръмп. Той хвърли вината за пандемията върху Китай, но посочи, че поема пълна отговорност за реакцията на коронавируса. „Не е моя вината, че (вирусът) се появи. Вината е на Китай“, каза Тръмп. Американският президент каза, че до няколко седмици САЩ ще обявят, че имат готова ваксина срещу коронавируса.

Имаме ваксина, която скоро ще се появи. Тя е готова. За това ще бъде съобщено до няколко седмици и тя ще бъде разпространена, увери Тръмп.

Президентът каза, че САЩ се учат да „живеят с вируса“, а Байдън репликира, че хората се учат „да умират с него“.

След това кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия обеща, че ако бъде избран за държавен глава на САЩ, Русия, Китай и Иран ще си платят за намесата си в американските президентски избори. Байдън каза, че „те се намесват в американския суверенитет“. Демократът обеща, че ще накара Китай да играе по международните правила и каза, че ще разчита повече на традиционните партньори за заздравяването на подкрепата за международни правила и обвини Тръмп, че дразни партньорите от НАТО.

Тръмп заяви, че никой не е бил по-твърд към Русия от него, тъй като е налагал санкции и е настоявал за по-големи разходи за отбрана в НАТО.

Байдън обеща, че още през първите си 100 дни ще очертае път за получаване на американско гражданство за 11 милиона нелегални имигранти, които са в САЩ, предадоха световните агенции.

Байдън каза, че ще изпрати плана си за имиграцията в Конгреса на САЩ и се зарече непълнолетните нелегални имигранти ще могат да останат в страната.

Той обвини Тръмп в престъпна политика към децата имигранти, които са били разделени от родителите си на границата. Тези деца са сами, няма къде да отидат, това е престъпно, подчерта Байдън.

Тръмп отвърна, че докато 8 години е бил вицепрезидент Байдън е „строил клетки“ и не е направил нищо за имиграционна реформа. Той настоя, че тези деца са довеждани в САЩ от лоши хора и картели. Президентът подчерта, че чужденците трябва да идват в САЩ легално.

Последва разгорещена размяна на реплики по расовия въпрос. Кандидатът на демократите обвини държания глава, че „налива бензин във всеки расистки пожар“.

Байдън обвини Тръмп, че е е сред най-расистките президенти, които САЩ са имали в съвременната история.

Президентът Тръмп отвърна, че е човекът, който е най-малко расист в залата на дебата.

Тръмп повдигна въпроса и за това, че в миналото Байдън е подкрепял закони, довели до по-високи нива на лишаване от свобода, особено сред чернокожите мъже.

Байдън призна, че е направил грешка като е подкрепял такива законопроекти и обеща да отмени ефективните присъди за ненасилствени престъпления, свързани с наркотици, като се наблегне на рехабилитацията.

Тръмп изтъкна, че неговата администрация е постигнала успехи в областта на расовото равноправие. От времето на Ейбрахам Линкълн никой не е правил толкова, колкото мен, за чернокожите, заяви президентът.

С това дебатът приключи. Веднага след края на сцената при Тръмп и Байдън отидоха съпругите им. Двете двойки постояха няколко секунди на сцената и след това се оттеглиха зад кулисите, в противоположни посоки.

Президентските избори в САЩ ще се проведат на 3 ноември. Тогава освен президент и вицепрезидент, ще се избират 435 членове на камарата на представителите и една трета от сенаторите, както и губернатори на 13 щати и територии.

Previous post Христо Стоичков: Голямо разочарование за ЦСКА, но има още много мачове
Next post Меси пожела бързо оздравяване на Роналдо