Доналд Тръмп: Невинен съм!

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп пледира невинен по повдигнатите му днес по време на съдебно заседание във федерален съд в Маями федерални обвинения във връзка с незаконно съхраняване на високо класифицирани документи, свързани с националната сигурност, след като той е напуснал Белия дом, и за това, че е излъгал федерални агенти, които са искали да приберат документите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Тръмп пледира невинен пред съдия Джонатан Гудман.

Това поставя началото на съдебна битка, която вероятно ще се разиграе през месеците, докато Тръмп води кампания за президентските избори през ноември 2024 г. Експерти казват, че може да мине година или повече, преди да започне съдебен процес по случая.

Днешното изслушване бе при закрити врата. На Тръмп бяха повдигнати 37 федерални обвинения.

Бившият помощник на Тръмп – Уолт Наута, също е обвинен по делото и също се яви в съда.

Това беше второто явяване на Тръмп в съдебна зала за последните месеци. През април той се призна за невинен по обвиненията на щата Ню Йорк, свързани с плащане на пари за купуване на мълчанието на порнозвезда.

Тръмп е първият бивш президент на САЩ, който е обвинен в федерални престъпления.

В района на съда в Маями днес привърженици, носещи шапки, на които пишеше: „Да направим Америка отново велика“, развяваха американски знамена и скандираха „Маями за Тръмп“ и „Латиноамериканците за Тръмп“.

След като пледира невинен по повдигнатите му обвинения, Тръмп получи разрешение да напусне съдебната зала, без да му бъдат налагани някакви условия.