Домусчиеви продават Нова телевизия със 100 милиона евро печалба

Домусчиеви продават Нова телевизия със 100 милиона евро печалба

Братя Домусчиеви ще продадат до дни Нова телевизия и останалите медии от групировката с близо 100 милиона евро печалба, съобщава вестник „Капитал“. Те я закупиха преди година и половина. Този път купувач е United Group, придобила преди месеци взе срещу рекордна сума най-големия телеком БТК.

Така се създава втората на пазара медийна и телекомуникационна група – собственикът на „Теленор България“ – чешката PPF, придоби през октомври bTV. Съвсем скоро Комисията за защита на конкуренцията също трябва да обяви, че разглежда сделката.

Точната цена на сделката все още не е ясна, но според източници от пазара започва от 250 млн. евро, но може да достигне и 300 млн. евро, като зависи и от постигането на определени показатели в следващите няколко години.

Това е значително над цената, която Домусчиеви договориха за „Нова броудкастинг груп“ преди почти две години със шведската MTG – 185 млн. евро.

През септември в портфолиото на групата влязоха и „Канал 3“, музикалните телевизии The Voice TV и Magic TV, както и радиата The Voice Radio, „Радио Веселина“, Magic FM и „Радио Витоша“. В портфолиото на Нова телевизия са още 7 телевизионни канала и найй-голямата онлайн група „Нет инфо“.

Купувачът United Group e медийна и телекомуникационна група, която присъства във всички държави от бивша Югославия, а неотдавна стъпи и в България и Гърция. Компанията има кабелни доставчици, сателитна мрежа, рекламен бизнес, а произвежда и съдържание с редица телевизионни канали.

Групата е създадена от сръбския бизнесмен Драган Шолак през 2000 г. като малък кабелен оператор. Той и до момента е миноритарен акционер с дял около 39%. Групата започна поредица от придобивания в региона, след като мажоритарен собственик на групата стана базираният в Лондон фонд BC Partners през миналата година с малко над 50%.

Така освен БТК United Group придоби и гръцкия доставчик на телевизия, интернет и телеком услуги Forthnet, както и хърватската Tele 2 Croatia. Освен BC Partners и Шолак акционери в групата са и ЕБВР и фондът KKR.

Все още е твърде рано да се каже дали United Group ще прави големи размествания в „Нова телевизия“. Групата не е предприела такива в другата си голяма придобивка тук – БТК. Но според източници на „Капитал“ вече е определен човекът, който ще оглави дружеството – белгиецът Дирк Геркенс, който има голям опит в телевизионния сектор.

В продължение на 19 години той е работил на унгарския пазар, където е оглавявал двете най-големи телевизионни групи – RTL Klub и TV2 Group. Той вероятно ще бъде председател на борда, но с оперативни функции, а управител ще остане и един от двамата, които в момента заемат този пост – Николай Андреев.