Домашен илач със сусам против анемия

Домашен илач със сусам против анемия

С понятието анемия се означава недостиг на червени кръвни клетки (еритроцити) и/или хемоглобин в тях, което затруднява преноса на кислород до клетките и тъканите в целия организъм и предизвиква състояние, известно като хипоксия – недостиг на кислород.

Анемията е опасно състояние, което може да стане причината за поява на редица други заболявания. За да подпомогнем лечението и да избегнем усложненията, е от голямо значение да знаем какво може да направим у дома, с помощта на естествени средства и народна медицина. Сусамовото семе е една от най-старите маслодайни култури, познати и опитомени преди над 3000 години.

Сусамът е устойчив на суша и е в състояние да расте, когато други култури не могат. С богатия си орехов вкус е често срещана съставка в кухните по целия свят. Сусамените семена са перфектен помощник в лечението на анемия. В 100 грама сусамови семена се съдържат цели 8 мг желязо. Най-богати на желязо са черните семена сусам.

Първи начин: вземете 1 чаена лъжичка сусам и го накиснете във вода за два часа. Прецедете и с помощта на хаванче смачкайте семената, докато се получи паста. Добавете 1 супена лъжица мед и разбъркайте добре. Приемайте от така приготвената сусамова паста сутрин и вечер на гладно. За удобство може да си приготвите по-голямо количество наведнъж.

Втори начин: залейте 1 чаена лъжичка черен или бял сусам с малко топла вода и оставете два часа да се накисне. Пригответе паста по описания по-горе начин. Добавете 1 чаена чаша прясно мляко и 1-2 чаени лъжички мед. Разбъркайте много добре, докато медът се разтвори и изпийте ароматното мляко. Правете това всеки ден.