Домашен арест за обвинения в подкуп разследващ полицай

Домашен арест за обвинения в подкуп разследващ полицай

Окръжният съд във Варна определи мярка за неотклонение „домашен арест“, контролиран със средство за електронно наблюдение, спрямо обвинения за получаване на подкуп, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебно положение в качеството си на разследващ полицай и за опит за измама, извършена от длъжностно лице, свързано с длъжността му.

Припомняме, че по ДП по описа на Окръжния следствен отдел при ОП Варна, образувано през месец август 2020 г. и водено до момента на реализацията изключително от наблюдаващия прокурор, на 4 декември 2020 г. бе арестуван 50-годишен разследващ полицай в ОДМВР Варна в момент на получаване на поредния транш от искания подкуп в общ размер на 10 000 лв.

Той поискал от изнудваното лице тази сума и приел на няколко пъти част от тях, общо 5 000 лв., за да не го привлече към наказателна отговорност по водено от него дело. Освен това го уверявал, че трябва да даде още 3 000 лв. за наблюдаващия прокурор, който ще прекрати това дело.

В резултат на отличното взаимодействие между прокуратурата и Дирекция „Вътрешна сигурност“ при МВР-Варна, разследващият полицай е задържан в момент на получаване на поредната част от искания подкуп – сумата от 2 000 лв.

Гореописаните деяния са квалифицирани като престъпления по чл. 302 т.1 и т.2 вр. чл. 301 ал.1 вр. чл. 26 ал.1 от НК – пасивен подкуп, извършен при условията на продължавано престъпление, чрез изнудване, посредством злоупотреба със служебното положение от разследващ полицай и по чл. 210 ал.1 т.3 предл.1 вр. чл. 209 ал.1 вр. чл. 18 ал.1 от НК – опит за измама, извършен от длъжностно лице, свързан с неговата длъжност

Подкупът е наказуемо деяние с лишаване от свобода от 3 до 10 години, с глоба до 20- хиляди лева и с лишаване от права. Измамата – с лишаване от свобода от 1 до 8 години.

Окръжна прокуратура Варна няма да протестира мярката, тъй като преценява, че тя в достатъчна степен обезпечава целите си – да възпрепятства обвиняемия да не се укрие, да извърши престъпление или да въздейства неправомерно върху хода на наказателното производство в двете му фази – досъдебна и съдебна.

Разследването по делото продължава.