Долината Вахау: Идеалното място в Австрия да се насладите на вино и Дунав

Долината Вахау: Идеалното място в Австрия да се насладите на вино и Дунав

Вахау е името на долината на река Дунав, приблизително между градовете Мелк и Кремс в Австрия. Забележително е със своята архитектура и лозя и се смята за едно от най-романтичните места в Австрия. Като се има предвид конкуренцията, това изглежда доста обещаващо.

Идиличното място е само на час път с кола от Виена – така че дори и да нямате време, то е идеално за еднодневна екскурзия. Ето няколко причини, поради които Wachau трябва да бъде във вашия списък:

Долината Вахау е известна със своите лозя, т.е. вината

Вината на Wachau дори имат собствена система за класификация, а лозовите тераси тук са на повече от хиляда години. От нас зависи да помогнем с каквото можем за запазването на тази прекрасна традиция, затова вече приготвяме чашите.

Мястото, където бил затворен Ричард Лъвското сърце

Вахау служи като вдъхновение за множество любовни истории и исторически легенди. Това не е изненадващо, защото историята е написана тук от някои от най-известните владетели. Най-известният епизод е този, свързан с английския крал Ричард Лъвското сърце, който някога е бил затворен в замъка Дюрнщайн за повече от година.

Той бил освободен едва след като майка му платила много пари, а австрийците разумно ги инвестирали в отбранителната система на Виена.

Абатство, което ще ви остави без дъх

Абатството Мелк е перла на бароковата архитектура, бенедиктинско абатство над малкото градче Мелк. Построено е като отбранителна крепост, което вероятно ще си помислите, когато го видите. А именно сградата е огромна и внушителна. Вътре има и стара библиотека с повече от хиляда исторически ръкописи.

Град Кремс на река Дунав

Кремс ще ви зарадва със запазената си средновековна архитектура, от която със сигурност трябва да се открои т. нар. Щайнер Тор. Смятан е за един от най-красивите градове по поречието на Дунав и в него ще хапнете добре и ще се насладите на вина и висока култура, сякаш току-що сте излезли от местния двор.

Естествена красота и активна почивка

Най-добре можете да изпитате красотата на региона с велосипед или пеша – в зависимост от времето, което имате. Най-хубавото е, че можете да карате колело от двете страни на Дунава: от северната страна, ако предпочитате живописни села и тераси с лозя, и от южната страна, ако искате повече спокойствие и повече природа. Малки лодки се движат през реката, така че можете лесно да се прехвърлите както желаете.