Добра вест за всички пушачи, поскъпването на цигарите се отложи за есента

Добра вест за всички пушачи, поскъпването на цигарите се отложи за есента

Увеличението на акцизите на тютюневите изделия, както и въвеждане на ставка за електронните цигари да влезе в сила от 1 септември вместо от 1 юли. Това гласят предложения за изменения в актуализацията на бюджета за 2022 година, внесени преди второ четене от политическа партия „Има такъв народ“. В мотивите си народните представители изтъкват, че производителите на тези продукти няма да имат физическото време за реализиране на промяната, която включва регистрация на нови цени, снабдяване с бандероли, производство и доставка на стоки.

От същата политическа партия предлагат още промени в Закона за данъка върху добавената стойност, които обхващат брашно, плодове, зеленчуци и олио. От ИТН настояват ДДС на брашното да бъде 0%, а на плодовете и зеленчуците, както и на олиото да бъде намалено от 20 на 9 на сто. В мотивите си посочват, че това е антиифлационна мярка, която ще допринесе за увеличаване на потреблението на плодове и зеленчуци.

Сред предложенията, внесени за промени в бюджета, са още ваучерите за храна, върху които не се плащат осигурителни вноски от работодателите, да важат и за туристически услуги в страната. В момента бизнесът може да предоставя на наетите до 200 лева месечно. Това е социална услуга, с която ще подпомогне и родния туристически бизнес, смятат вносителите от „Продължаваме промяната“.

В бюджета за Националната здравноосигурителна каса пък едно от предложенията е на ДПС. Те настояват НЗОК да покрива цялостно поставянето на зъбни протези. В мотивите към предложението е записано, че сумата от 2 млн. лева, която беше заложена в бюджета за 2021 година, не е изразходвана и тя би могла да бъде прехвърлена за тази година. Според Съюза на зъботехниците в България с тези средства могат да покрият разходите за 10 000 зъбни протези.

От „Възраждане“ пък предлагат с 14 млн. лева да бъде увеличен бюджетът за скъпоструващо лечение на деца под 18 години. Така към 37 млн. лева, които са заложени в момента, да се добавят още 14 млн. Средствата за увеличението пък да дойдат от сумата, заделена за ваксини срещу COVID.

20% увеличение на заплатите на полицаи, охрана и земеделие

Да бъдат предвидени допълнителни средства за увеличение на заплатите в полиция, охрана, Българската агенция за безопасност на храните, Агенцията за борба с градушките, Селскостопанската академия и други сектори. Това предвиждат предложения за промени в закона за бюджета на НЗОК, внесени от партии „Възраждане“ и „Има такъв народ“.

За увеличение на заплатите на служителите в МВР са необходими 130 млн. лв., а охрана и Изпълнение на наказанията – 30 млн. лв., а за Национална служба за охрана с 1 млн. лв.