Днес да почерпят Спиридон и Дарина

Църквата почита днес Св. Спиридон Чудотворец, той е покровител на занаятчиите. Имен ден празнуват Спиро, Спиридон, Дарина и Дария.

Спиридон е гръцко име, което означава „дарено зърно“. Добре е на този ден имениците да се сдобият с нови обувки, според народното поверие.

Св. Спиридон бил един от великите чудотворци на IV век. Той се родил на остров Кипър и от детинство бил овчар. Овдовял рано и започнал да помага на бедните с всичко, което имал. Той притежавал силата да изцерява болните. В царуването на император Константин Спиридон бил поставен епископ в гр. Тримитунт, на остров Кипър. И в епископския си сан той запазил своите прости обичаи: избягвал всякакъв разкош, продължавал да се занимава със земеделие и заедно с жътварите жънел своите ниви; бил достъпен за бедните, давал помощи и съвети по всяко време.

Починал около 350 г. Погребали го в Тримитунт. На гроба му се извършвали много чудеса. Светите му мощи били пренесени в Цариград към средата на VII век, а към времето на турското завоевание на Цариград те били пренесени в Керкира (остров Корфу), където са запазени и досега.

В старинния храм „Св. Петка“ в София има пантофка на светеца, осветена до неговите свети мощи на остров Корфу.

Според народните вярвания св. Спиридон предпазва от кожни болести. Поверията разказват, че бил и изкусен обущар, затова денят му се почита и от работещите този занаят, както и от шивачите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

На този ден жените не трябва да шият, защото рана от убождане на 12 декември зараства трудно, казва народът ни.

Вярва се, че каквото е времето през следващите дни след празника на Св. Спиридон до Бъдни вечер, такова ще е и през съответните месеците на следващата година.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share