Дистанция?! Купувачите един върху друг в магазина, касиерките без ръкавици

Дистанция?! Купувачите един върху друг в магазина, касиерките без ръкавици

Затягането на коронамерките определено не личи в повечето хипермаркети в София, съобщава Lupa.bg. И в големите, и в малките магазини в столицата, купувачите се тъпчат един до друг, на сантиметри разстояние, без да спазват абсолютно никаква дистанция.

Продавачите пък изобщо не следят за задължителната уж дистанция от 1,5 метра между посетителите. Правилото в магазина да няма повече от 30 души, каквото се спазваше по време на първата карантина през март и април, сега изобщо не важи, макар че заразените тогава бяха около 20-30 на ден, а сега близо 3000. Във всички големи магазини, особено около 18-19 часа вечер, помещенията са претъпкани с хора и в тях има не по-малко от 70-80 човека.

Най-фрапираща липса на мерки се наблюдава на местата, където касите са една до друга и две опашки от клиенти се сливат. Хората буквално са на сантиметри един от друг и това не прави впечатление на абсолютно никого.

Шишетата с дезинфектанти пък, поставени на входа на магазина или вътре в помещенията, никой не поглежда.

Да видиш касиерка с ръкавици, въпреки „затегнатите мерки“ е абсолютно изключение. Служителките на касите поемат клиентските карти с ръце, после ги връщат на купувачите, което със сигурност крие риск от зараза.

Дори фармацевтките в аптеките вече рядко ползват медицински ръкавици, при положение, че въпросните аксесоари бяха задължителни във времето, когато вирусът беше много по-слабо разпространен.