Дискотеките хлопват кепенците и във Варна и Русе

Посещенията в дискотеките, пиано-баровете, клубове и други нощни заведения за развлечения във Варна се забраняват за две седмици от 30 октомври до 13 ноември включително. Това реши на свое заседание за ограничаване разпространението на COVID-19 областният кризисен щаб в крайморския град, съобщиха от областна управа.

В срок до края на ноември се ограничава плановият прием и плановата оперативна дейност в областта. От утре до 10 ноември се преустановява дейността на пенсионерските клубове. В същия срок директорите на училища трябва да преустановят със свои заповеди достъпа на външни лица до физкултурните салони и спортните площадки.

Щабът е решил още сключването на граждански брак и кръщенетата да се осъществяват в присъствието на длъжностно лице и допускане на не повече от 10 души в залата, но при спазване на дистанция от 1.5 метра. Физическа дистанция трябва да се спазва и на пазари, тържища и други сходни места за пазаруване.

При промяна на епидемичната обстановка мерките могат да бъдат променяни или допълвани, уточняват от областния щаб.

Да се затворят нощните заведения и дискотеки в Русенско и да се спрат масовите мероприятия на закрито и открито до 8 ноември тази година. Това предложение бе прието на извънредно заседание на Областния оперативен щаб за борба с коронавируса, съобщи пред журналисти Свилен Иванов, временно изпълняващ длъжностите областен управител и председател на щаба.

Той уточни, че заповедта на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова за новите ограничителни мерки се очаква да излезе днес. Мерки за училищата не са обсъждани, тъй като ръководствата им ще се съобразят с днешната заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, която решава тези въпроси.

Ще се допуска провеждането на сватби, кръщенета и други семейни събития на закрито при условие че не се събират повече от 30 души на едно място. На работодателите се препоръчва да прилагат дистанционна форма на работа, а когато това не е възможно – да се осигури разстояние от минимум 1,5 метра между хората, да се ползват защитни средства и да се извърша дезинфекция поне четири пъти на ден.

Русенска област вече е в червена зона, а само преди 10 дни бяхме в жълта, дори не в оранжева, каза Иванов. Заболяемостта сега е 169 на 100 000 души при гранична 120 на 100 000 души. През миналата седмица е имало дни, в които легловата база за лечение на болни с коронавирус е била запълнена на 100 процента.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share