Директорът на „Пирогов“: Всички с маски и в офисите

„Апелирам всички, които отричат коронавируса и не вярват, да обяснят ясно, защо не вярват и да дадат доказателства. Ръстът миналата седмица беше 23 на 100 000, а сега е 40 на 100 000 на седмична база. Ако това продължава, Европа ще ни сложи в червения списък и ще се ограничат пътуванията. Ако хората, спазваха мерките и носеха маски, болните щяха да са наполовина по-малко.“ Това заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред bTV.

„Ние имаме едни от най-свободните мерки, но ако продължава ръста на болните, ще трябва да се предприемат нови мерки“, каза още проф. Балтов. той изтъкна, че заразяването в училищата не е било вътре, а отвън, защото повечето хора са се върнали от почивки.

Тази и следващата седмица ще се реши според тенденцията и ръста на заболелите, какви мерки да се предложат още. Очаквам до 30 000 болни до края на месеца“, каза още проф. Балтов.

44 са интубираните пациенти в „Пирогов“ в момента. Проф. Балтов обясни, че възстановяването на интубирани пациенти е много трудно, само 15% оздравяват напълно.

Според проф. Балтов над 450 човека работят в спешно отделение на болница „Пирогов“. Хората на първа линия са в covid отделения и работят по 12 часа с предпазни екипи. Той коментира и състоянието на жените при катастрофата край Лесово. То било стабилно, като им предстоят оперативни лечения предвид счупванията им.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share