Директори: „Затворете училищата!“, родителите скочиха против

Директори на училища и учители се обявиха „за“, а родители – „против“ предложението на здравния министър за затваряне на училищата от петък до Коледа като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Предложението за цялостно преминаване към дистанционно обучение срещна категоричната подкрепа на Съюза на работодателите в системата на образованието. Председателят на организацията и директор на 119-о училище в София Диян Стаматов коментира пред БНР: „За да могат да се намалят, както и положителните тествани, така и разпространяването на болестта, така и да се намалят притесненията на много голяма група учители, родители и ученици“.

Лилия Стоянова, учител по информатика от Варна, също е „за“ затварянето на училищата. „Ще се даде глътка въздух на колегите и до някаква степен ще осигури тяхното спокойствие, макар и за по-малко време“.

С различно мнение по темата е Ася Митова – майка на второкласник. „Ще се отрази пагубно за децата, особено в началното образование. Те се обездвижват, нямат никакви социални контакти, това е една игра с психиката на децата“, коментира дамата.

Според проучване на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, проведено наскоро, близо 80 на сто от училищните директори и учители подкрепят идеята за цялостно преминаване към дистанционно обучение.

Същевременно онлайн допитване на Асоциация „Родители“ показа, че близо 50 на сто от родителите на ученици у нас са за изцяло присъствено обучение.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share