Димитър Илиев за втори пореден път е „Футболист на годината“

Димитър Илиев от „Локомотив“ (Пловдив) е футболист номер 1 на България за 2020 г. Той събра 156 точки. Така Илиев печели този през за втора поредна година тази награда. Втори е Валентин Антов от ЦСКА с 126 гласа. На трето място е Антон Неделков от „Лудогорец“ със 72 гласа.

Победителят бе определен в гласуването на 95 спортни журналисти от 37 медии. Това е 60-ото издание на анкетата „Футболист на годината“, организирана в партньорство от „Дакс Медия“, Българската асоциация на спортните журналисти и Българския футболен съюз.

Николай Киров от „Арда“ бе избран за най-добър треньор на България. Най- добър нападател е Мартин Камбуров, който игра през 2020 г. в „Берое“ и ЦСКА 1948. Тиаго Родригес от ЦСКА е най-добър полузащитник. Валетин Антов от ЦСКА е най-добър защитник на годината. Наградата за най-добър вратар печели Мартин Луков от „Локомотив“ (Пловдив).

Али Соу от ЦСКА е най-добрият чужденец в България. Младата надежда на „Лудогорец“ Доминик Янков получи наградата за най-прогресиращ млад играч на България. Най-красив гол на годината е отбелязал Тодор Неделев, който вкара страхотно попадение срещу „Берое“.

За пети пореден път №1 при дамите е Евдокия Попадинова, която от няколко месеца играе в италианския Наполи. Тя е само на 24 г., като печели приза всеки път от 2016-а насам.

ФУТБОЛИСТ НА 2020 ГОДИНА

1. Димитър Илиев „Локомотив“ (Пловдив) 158 точки
2. Валентин Антов ЦСКА 126 точки
3. Антон Недялков „Лудогорец“ 72 точки
4. Мартин Камбуров 63
5. Андрей Гълъбинов 39
6. Петър Занев 15
7. Божидар Краев 14
8. Кристиян Малинов 12
9. Георги Костадинов 10
Доминик Янков 10
11. Георги Йомов 8
12. Мартин Луков 7
13. Васил Божиков 6
Страхил Попов 6
15. Кирил Десподов 5
Тодор Неделев 5
17. Преслав Боруков 4
Станислав Иванов 4
19. Бирсент Карагарен 3
20. Кристиян Димитров 1
Галин Иванов 1
Атанас Илиев 1

„Изключително съм развълнуван. Това бе странна и тежка година за всички футболни хора, а и за всички хора като цяло. Надявам се максимално бързо тези неща да отшумят. Благодаря на всички мои съотборници и на всички от клуба. Постигнахме невероятни неща миналата година. Искам да благодаря на моята съпруга, която винаги е до мен. Като организатори правите всичко възможно традицията да продължи. Пожелавам ви това да е последната анкета в подобен вариант и след година нека всички да изпитат тръпката, защото усащенато е съвсем различно. Горд съм и щастлив“, заяви Димитър Илиев.

НАЙ-ДОБЪР ТРЕНЬОР

1. Николай Киров „Арда“ 153

2. Стамен Белчев „ЦСКА“ 86

3. Илиян Илеив „Черно море“ 85

„Благодаря за наградата. Мога да кажа, че не съм го очаквал по никакъв начин. Мисля, че всеки един колега може да вземе тази награда, защото беше изключително тежка година за нашата професия. Трудностите бяха свързани с пандемията и най-вече в управлението на спортната форма на състезателите. Отново благодаря за тази награда, мога да поздравя всички номинирани и абсолютно всички колеги“, заяви треноър номер 1 на България.

НАЙ-ДОБЪР НАПАДАТЕЛ

1. Мартин Камбуров Берое, ЦСКА 1948 – 28

2. Али Соу ЦСКА 25

3. Димитър Илиев „Локомотив“ (Пловдив) 15

“Благодаря много. Искам да благодаря и на „Берое“, защото там също реализирах част от попаденията си. Виждам и много силна конкуренция във всички състезатели. Пожелавам на всички да са здрави и по-малко да се говори за тази пандемия. Пожелавам успехи и на новия национален селекционер”, заяви Камбуров.

НАЙ-ДОБЪР ПОЛУЗАЩИТНИК

1. Тиаго Родригес ЦСКА 24

2. Димитър Илиев „Локомотив“ (Пловдив) 18

3. Тодор Неделев „Ботев“ (Пловдив) 9

Доминик Янков „Лудогорец“ 9

НАЙ-ДОБЪР ЗАЩИТНИК

1. Валентин Антов ЦСКА 37

2. Антон Неделков „Лудогорец“ 34

3. Диниш Алмейда „Локомотив“ (Пловдив) 16

„Много съм щастлив. Благодаря на всички, които са гласували за мен. Искам да благодаря на Пепи Занев. Ако нямах такъв партньор, нямаше да се справя. Искам да благодаря на семейството си и приятелката си, защото без тях нямаше как да се справя. Пожелавам на всички една по-успешна и добра година. Има много защитници, които гледам и от които се уча. В Лига Европа играхме срещу доста добри отбори. Един Джеко е най-високата класа, срещу която съм играл“, сподели Антов.

НАЙ-ДОБЪР ВРАТАР

1. Мартин Луков „Локомотив“ (Пловдив)-63

2. Даниел Наумов ЦСКА 1948 -20

3. Густаво Бусато ЦСКА – 6

“За мен означава много тази награда. Вървя нагоре и това е показно за моята работа. За мен е голяма чест. Надявам се на здраве през новата година и на нови успехи. Имам много идоли, гледам от всеки да взимам по нещо”, заяви Луков.

НАЙ-ДОБЪР ЧУЖДЕНЕЦ

1. Али Соу ЦСКА 41

2. Матияс Курьор „Черно море“ 18
3. Клаудиу Кешеру „Лудогорец“ 14

НАЙ-ПРОГРЕСИРАЩ МЛАД ФУТБОЛИСТ

1. Доминик Янков (Лудогорец) 40
2. Филип Кръстев (Славия) 18
3. Валентин Антов ЦСКА 16

“Много съм благодарен на моите съотборници, на моите близки приятели и моето семейство. Желая ви една успешна година и да сте живи и здрави. Пожелавам си да съм жив и здрав, да се подготвим добре по време на този лагер и да надграждаме. Гледам от най-големите световни футболисти, не мога да кажа конкретно име, но от тях се уче и се надявам така да продължавам”, заяви Янков.

НОМЕР 1 В ЖЕНСКИЯ ФУТБОЛ

1. Евдокия Попадинова 51
2. Симона Петкова 25
3. Лиляна Костова 14

„Тази година беше наистина много трудна за мен и всички. В Дания нещата не се получиха така, както аз очаквах. Това не беше моят отбори и преминах в „Наполи“. Сега съм много щастлива и съм благодарна за тази награда. Радвам се, че съм в Европа и имам възможността да играя в Серия „А“, бяха думите на Попадинова.

НАЙ-КРАСИВ ГОЛ В БЪЛГАРИЯ

1. Тодор Неделев
2. Здравдо Димитров
3. Георги Минчев

„Благодаря за наградата. Искам да благодаря на всички, които са гласували. Благодаря на семейството и приятелката ми, които ми дават сили. Аз ще се върна по-силен след контузията. Имам доста любими голове, трудно ще ги изброя. Жестът на Ивелин Попов беше изключителен. Той ми е като брат. Подкрепял ми е и е бил зад мен. Радвам се, че според него съм футболист на годината“, сподели Тодор Неделев.

Наградата „Лъвско сърце – Трифон Иванов“ посмъртно получи Нако Велянов, шофьорът на „Беласица“ (Петрич), който почина, но спаси отбора си. В последните секунди от живота си Нако Велянов успя да спаси цял футболен отбор. В злополучната вечер той получава масивен инфаркт, докато е зад волана на клубния автобус, но успява да направи последна, решаваща за пътниците маневра.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share