Димитър Ганев: Ако ГЕРБ се коалира с БСП подарява изборите

Димитър Ганев: Ако ГЕРБ се коалира с БСП подарява изборите

Политическото уравнение е следното – ако има редовен кабинет и мнозинство, той трябва да включва „Възраждане“, ДПС, ГЕРБ, без тях няма да може да се състави. Това заяви в предаването на БНТ „Говори сега“ политологът Димитър Ганев.

Според него трябва да бъдат попитани лидерите на ДБ и ПП с кого биха подписали коалиционно споразумение, но нито един лидер няма отговор.

Той смята, че предстоящата кампания ще е „силно конфронтационна“. Остава план Б – ГЕРБ, БСП и ДПС.

„Въпросът е защо досега не го направиха и защо ще го правят в следващото Народно събрание – пита Ганев. – При БСП ситуацията е тежка, проблемът ще е за ГЕРБ, защото това ще е непопулярна коалиция и по този начин ще подари местните избори на ПП и ДБ, а да вкорениш основния си опонент в местната власт… Това е компонент, който ще те крепи, там има пари, интереси, обществени поръчки, всичко това прави жизнени местните структури. Това вкореняване ще превърне ПП и ДБ в устойчиви субекти. Защо ГЕРБ да го прави?“ Според него ако ще се върви към такова решение, то ще е след местните избори, когато партиите ще имат по-голяма готовност да платят висока политическа цена.

Политологът е убеден, че умората от честите избори и задълбочаването на политическата криза ще направи „по-чуваеми“ идеите за смяната на системата.