Дилърът, заловен с 50 кг хероин: Заплашиха семейството ми, за да пренеса саковете

Дилърът, заловен с 50 кг хероин: Заплашиха семейството ми, за да пренеса саковете

Имах заем, който не бях върнал и ме накараха да прекарам саковете. Бях принуден, защото ме заплашиха със семейството ми. Това каза в самопризнанията си пред съда, турчинът Сюлейман Сейхан, който беше спипан с 50кг хероин на Сточна гара в Пловдив.

Припомняме, че той бе заловен при специализирана акция от ГДБОП на 13 март. Арестът на мъжа беше зрелищен.

При проверката на багажника на лекия автомобил с марка „Ауди“, който е управлявал, са намерени и иззети два сака, в които имало 102 пакета хероин с общо тегло над 50 кг. За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от пет до петнадесет години, както и глоба.

Сюлейман Сейхан се изправи пред Окръжен съд-Пловдив. По време на разпоредителното заседание той и защитата му поискаха да сключат споразумение с прокуратурата, а Сюлейман категорично пожела казусът да се гледа по съкратената процедура, пише TrafficNews.

Така прокурор Гешев не възрази и отбеляза, че няма пречка производството да мине по съкратеното съдебно следствие. След това магистратите дадоха думата на обвиняемия.

Той отрече да е знаел, че превозва наркотици. По неговия разказ е бил задължен да направи престъплението и единствената вина по думите му, е за това, че ги е превозвал с неговия автомобил. Сюлейман разказа още, че е със статут на постоянно пребиваващ в България и се е занимавал със земеделие. Имал е заем, който не бил върнат и очевидно за разплащането му е трябвало да бъде изпълнена поръчка, а именно превоза на хероина до неизвестна по думите на Сюлейман локация. Малко преди ареста му, лица, които не са установени от разследващите му дават сакове, в които обвиняемият разказа, че не е знаел какво има, трябвало е просто да изпълни поръчката.

„Казаха, че те ще ми кажат къде да ги закарам. Аз бях спрял, дойде друга кола, от там слязоха и сложиха саковете в багажника на моя автомобил. Аз ги занесох в гаража си. После ми изпратиха съобщение, на което пишеше къде да ги занеса, а по пътя бях арестуван.” Това разказа пред магистратите Сюлейман.

След като бе изслушан разказът и „признанието” на Сюлейман Сейхан, решението на държавното обвинение бързо се промени и прокурорът оттегли съгласието си за съкратено следствие. Той сметна, че в думите на обвиняемия самопризнание няма, заради твърденията, че не е знаел какво има в саковете. Това според него не е изцяло признаване на фактите от обвинителния акт. Прокурор Гешев добави още в становището си, че престъплението се води умишлено, а Сюлейман в същото време твърди, че не е знаел какво превозва.

„Ако той си държи на тази теза, аз считам, че не е налице делото да се разглежда по съкратеното съдебно следствие,” добави още държавното обвинение.

Защитата на Сюлейман Сейхан – адвокат Славчо Харалампиев се опита да обори становището на прокурора, като заяви, че всъщност казаното от подзащитния му е изразяване на съжалението за това, което е извършил. Той добави, че никъде в обвинителния акт не се споменава, че Сейхан е знаел какво има в саковете и всъщност той е признал, че въпросните такива са били в неговата кола и той ги е превозвал. Затова адвокат Харалампиев счете, че няма противоречия с фактите от обвинителния акт и пречка за разглеждане на делото по съкратената процедура.

Последва повторен опит за признание от страна на Сюлейман Сейхан, но той отново потвърди тезата, че всичко, което е направил е било по принуда, за да защити близките си.

„Признавам вината си, но искам да ви обясня от къде тръгна всичко. Бях принуден от Турция и заплашен със семейството ми. Имах заем, който не бях върнал и ме накараха да прекарам саковете. Аз мислих, че е марихуана, защото ми казаха да не отварям пликовете, защото миришело лошо. Нямаше какво друго да направя, иначе съм виновен , защото стоката е намерена в моята кола. Това като вина го приемам, ”завърши Сюлейман.

Държавното обвинение отново беше категоричен, че в думите на турчина няма самопризнание.

След кратко съвещание съдът зае становището на държавното обвинение, като сметна, че не са налице предпоставки за разглеждане на делото по съкратеното съдебно следствие, защото действително признание от страна на обвиняемия няма. Така съдебното следствие ще продължи по общия ред с разпит на вещи лица и свидетели, а мярката му за неотклонение „задържане под стража” бе потвърдена.