Диетологът: Печената тиква топи килограми

През есента хората могат да открият един идеален зеленчук за отслабване, каза Михаил Гинзбург, доктор по медицина, директор на Самарския изследователски институт по диетология, цитиран от БГНЕС.

В средата на септември тиквите започват да узряват и да се появяват по пазарите. Те могат да се превърнат в идеалния продукт за отслабване през есента и началото на зимата, заяви Гинзбург. Според него тиквата е онзи рядък случай, когато имаме едновременно вкусна и здравословна диетична храна.

„Всички сега търсим храна, която да бъде вкусна, засищаща и в същото време нискокалорична. Няма толкова много такива продукти. Обикновено всичко вкусно има и високо съдържание на калории, захар, масленост, а тиквата (особено печената), е приятно изключение. Тя има малко калории, но създава усещане за ситост благодарение на влакнестата структура.

И, разбира се, тиквата е вкусен продукт. С други думи, ако включим повече тиква в диетата си, калорийното съдържание на храната ни ще намалее. Това е важно за здравословното отслабване. За съвременния човек тиквата е добра храна“, заяви диетологът.

От друга страна, тиквата не може да се счита за панацея при справянето с наднормено тегло и Гинзбург не съветва да практикуваме монодиета с нея. Диетологът уверява, че консумацията само на този продукт ще помогне за намаляване на теглото на човек, но няма да е много приятна и ефектът няма да бъде траен.

„Не съм привърженик на такава диета. Тя се понася много зле, тъй като може да предизвика хранителен дефицит – тиквата естествено няма животински протеини”, обясни диетологът.