Диана Ковачева: Трябва да има закон, който да регулира набирането на дарения

Диана Ковачева: Трябва да има закон, който да регулира набирането на дарения

Трябва да има закон, който да регулира начина, по който се събират и раздават средствата от дарения. Това коментира пред БТВ омбудмана Диана Ковачева във връзка със случая с Хелп Карма.

„Беше направен един много сериозен удар върху доверието на хората, които даряват, подчерта общественият защитник. Даренията, по думите й, трябва да бъдат максимално осветени. Държавата в случаите за болни деца трябва да се намесва повече, за да решават тези проблеми“, поясни Ковачева.

По отношение на наредбата за зелените коридори, тя коментира, че наредбата от пролетта е била по-удачна от настоящата. Сега, както обясни тя, се създават проблеми на по-младите, които имат по-малко време за пазаруване.

„Получих много оплаквания след заповедта за първия зелен коридор. Факт е, че здравният министър реагира много бързо и промени часовия диапазон на коридора, тъй като възрастните хора ме алармираха, че сутрин магазините още не са заредени, навън вече е студено, има заледявания и мъгли“, каза тя. По думите й „зелените коридори“ не трябва да ограничават, а да има сигурност.

„Локдаунът е крайна мярка. Надявам се да не се стига дотам. Но настоящите мерки трябва да се спазват“, каза още омбудсманът на Република България.

Тя коментира и Закона за ВиК. По думите и качеството на ВиК услугите в страната не е добро, а проектът за Закон за ВиК не отговаря на очакваните стандарти, смята още омбудсманът. КЕВР няма вече да е контролен орган, а на нейно място ще има ВиК комисия, на която обаче не са вменени задължения за контрол, посочи Ковачева.