Джо Байдън сменя курса на Тръмп от първия ден

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън планира да започне тотална промяна на курса на предшественика си Доналд Тръмп още от деня на встъпването си в длъжност. След като положи клетва на 20 януари, той ще издаде дузина укази, с които ще изпълни дадени в кампанията обещания, съобщи шефът на кабинета му Рон Клайн, предаде Ройтерс.

Сред първите укази ще са такъв за връщането на САЩ в Парижкото споразумение за климата, за отмяна на наложените забрани за пътуване от няколко предимно мюсюлмански страни, за въвеждане на задължително носене на маски на територията на федерални сгради и при пътувания между различните щати.

Използването на президентски укази избягва необходимостта да се изчаква одобрение от Конгреса. За пълното постигане на поставените от Байдън цели обаче ще бъдат нужни и действия от страната на Конгреса, добави Клайн. В първите 10 дни от мандата си Байдън се очаква да изпрати в Конгреса нов имиграционен закон, както и да задейства одобрението на плана за 1,9 трилиона долара за подпомагане на икономиката, ударена от коронакризата.

Междувременно вчера столиците на всички 50 US щати бяха поставени под засилени мерки за сигурност заради планираните демонстрации, които ще продължат до инагурацията на Байдън.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share