Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ

Джо Байдън положи клетва като президент на САЩ

„Заклевам се тържествено, че вярно ще изпълнявам службата на президент на Съединените американски щати и ще изпълнявам по възможно най-добрия начин своите задължения да следвам и отстоявам конституцията на САЩ.“ Това заяви Джо Байдън в клетвата си за президент на САЩ

Преди него клетва положи и вицето му Камала Харис. Така тя влиза в историята, като първата чернокожа и първи вицепрезидент с южноазиатски корени. Тя положи клетва, облечена в лилаво, намек към Шърли Чисхолм, първата афро-американска жена, която се кандидатира за президент.

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън произнесе реч преди да се отправи към церемонията по инаугурацията във Вашнгтин.

Той говори в щата Делауеър, засегна темата за смъртта, включително и тази на покойния му син. Петминутната му реч бе на няколко пъти прекъсвана от сълзи. Преди минути във Вашингтон започна инаугурацията.

„Това е малко емоционално за мен. През кариерата си минах през добри и лоши неща и бих искал да ви благодаря за всичко“, каза Байдън. Той е добавил, че когато си отиде от този живот, Делауеър ще бъде вписан в сърцето му, както и в сърцата на всички от фамилията Байдън. По-голямият син на президента Бо Байдън почина през 2015 г. на 47 години от тумор в мозъка.