Джамбазки: Брюксел се прави, че не вижда насилието над българите в РСМ

Евродепутатът и съпредседател на ВМРО Ангел Джамбазки настоява за неотложни действия заради системното погазване на човешки права в Република Северна Македония (РСМ), съобщиха от пресцентъра на партията.

Джамбазки е сигнализирал Европейската комисия (ЕК) и председателя на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола за побоя над съпредседателя на сдружението на българите в Северна Македония „Шемето“ Бекир Кадриески в Струга.

На заседание на Групата на Европейските консерватори и реформисти В Брюксел с участието на Мецола българският евродепутат е заявил, че има опити за натиск от страна на министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи и министъра по европейските въпроси Боян Маричич. Според него върху европейски представители от различни политически групи в ЕП директно е оказвано влияние, за да променят текстове в Доклада за напредъка на Република Северна Македония.

В сигнала си до институциите Ангел Джамбазки настоява да се вземе отношение във връзка с актовете на насилие и погазването на човешки права в РСМ. Той пита ЕК дали ще бъде замразен преговорният процес, ако Република Северна Македония продължи да отказва да впише в Конституцията си и българите и гаранции за тяхното равноправие.

„Гражданин с българско национално самосъзнание беше атакуван с думите „мръсен българин“. Докато тук, в Брюксел, се правят, че не виждат насилието и дискриминацията над българите в Северна Македония, там омразата взима връх. Всеки отговор на Комисията, който съм получил, във връзка с език на омразата, нападения и провокации, е „следим ситуацията“. За съжаление в доклада на Европейската комисия за напредъка на Северна Македония са подминати актовете на омраза като подпалването на Българския клуб в Битоля, стрелбата по клуба в Охрид, репресиите и скалъпените обвинения срещу дейците на българските сдружения“, пише Джамбазки до Европейската комисия.

Той настоява Европейският съюз да вземе отношение и да покаже на РСМ, че докато не промени радикално политиката си спрямо българите и България, няма как да има място в европейското семейство.

Евродепутатът иска и реакция от страна на председателя на ЕП за лобизъм и зависимости на негови колеги, които провеждат срещи с дипломатически представители на страна извън Европейския съюз, и които променят документи на Европейския парламент под въздействието на хора от трети страни.