Дея – селото, в което „и сенките имат цвят“

Дея – селото, в което „и сенките имат цвят“

На испанския остров Майорка е малко място, наречено Дея. Столицата на острова Палма де Майорка е само на половин час път с кола и ето защо може да е в списъка ви с дестинации за пътуване.

Често, слушайки историите на пътешествениците, ще чуете, че това село е описано като весел, хипи, бохемски оазис. На пръв поглед наистина изглежда така, а и на втори.

Това, с което Дея спечели бохемската си репутация, беше фактът, че в нея се преселиха множество писатели и музиканти, особено след Втората световна война, когато започна ерата на масовите пътувания. Нищо чудно, че търсеха вдъхновение точно тук, в идиличния пейзаж, от чиито избуели зелени джунгли „надничат“ само покривите на каменни сгради и колиби.

Не можем да кажем, че той го е открил, но определено е разпространил славата й – Робърт Грейвс, английски поет, имигрирал в Дея в началото на 20 век. Малко по малко започнали да пристигат нови творчески души, които обогатявали Дея, но тя също ги обогатявала. Художникът Сесил Шеридан е описала многообразието на това място, казвайки, че „тук дори сенките имат цвят“.

Започнала е скромно, като малко селце, пълно с маслинови дървета и къщи за риболов. Дори самото име Дея идва от мавританските думи „ad daia“, означаващи село. Въпреки че Дея не е толкова популярна, тези с по-дълбоки джобове и добри източници на информация знаят къде да търсят мирен подслон.

Основателят на Virgin Records, Ричард Брансън, притежава луксозен дом тук, а неговият пример е последван от други имена от рок сцената – в края на 80-те тук редовно се изявяват Мик Джагър, Марк Нофлър и Майк Олдфийлд.

Днес Дея има население от малко под хиляда и почти половината от тях са имигранти от други страни. По време на разходка из улиците не е необичайно да видите художници, които рисуват в задните си дворове или пият кафето си в спокойна обстановка и обсъждат най-новите си идеи.

Някои дори твърдят, че специалният чар на селото придава планината, която разпространява „положителни вибрации“.