Десислава Атанасова: Не държим правителство да се реализира с първия мандат

Ние не държим правителство да се реализира с първия мандат, но искаме да водим разговори и да постъпим отговорно. Бихме подкрепили правителство на отговорните партии. Това трябва да се заяви с мнозинство по определени приоритети. В противен случай отиваме на нови избори и хвърляме страната в хаос. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Като първа политическа сила ние съзнаваме своята отговорност. За две години хората се нагледаха на кризи. Ние умеем да се справяме с кризи, затова хората ни гласуваха доверие и очакват от нас да се справим. Отказът от диалог на някои политически партии с ГЕРБ, много ме смущава. Ако останем в ситуация, в която президентът ни връчи мандат и след седмица да представим състав на правителство, а не сме водили разговори, това ще означава, че срещу нас стоят безотговорни политически сили, които тласкат страната към дълбока политическа криза и подкопават доверието в системата“, обясни Атанасова.

„Срещата с главния прокурор Иван Гешев днес беше по негова инициатива. Чрез писмото си с въпроси към всеки от народните представители, той засегна темата с престъпността и отговорът на държавата. През последните месеци всички ние ставаме свидетели на бум на престъпността. Донякъде това се дължи на това, че има разрив в диалога на институциите. Когато се разконцентрира взаимодействието между правоохранителните и правоприлагащите органи това е резултатът. Проблемът с дрогираните и пияните шофьори се превърна в пандемия срещу която държавата трябва да се бори“, категорична е Атанасова.

„Правосъдната реформа е част от нашата предизборна програма. Ние сме „за“ нея, както и за повече справедливост, за бързина на съдебния процес и т.н. Но всичко това минава през експертни разговори. Надявам се, че когато законопроектът за съдебната реформа бъде факт, ще водим един конструктивен диалог, без персонално фиксиране“, посочи тя.

Десислава Атанасова припомни, че преди дни излезе докладът на Венецианската комисия и концентрацията на власт в ръцете на главния прокурор. Смятам, че контролът, който въведохме по отношение на главния прокурор, чрез изслушването на доклади в НС, го има. Но ние не можем да упражняваме контрол върху актове на Прокуратурата. Искахме да седнем и да говорим нормално, на професионално ниво“, изтъкна тя.

„Ние и президентът осъзнаваме, че се намираме в тежка ситуация. На първо място е бюджетът. Той е на дефицит, дългове се теглят постоянно. За следващата година ще сме на минимум 16 млрд. лева. По време на предишното правителството бяха изхарчени 9 млрд. за девет дни, без да е ясно къде отидоха. Теглеха се заеми от по 50 милиона всеки понеделник. Ако сега се направи „сватбарски бюджет“, кой ще носи отговорност за него? Основният въпрос е ще има ли правителство и кой ще носи отговорността?“, пита се Десислава Атанасова.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share