Дерат 11 млрд. лв. от данъкоплатците за ВиК сектора

Цели 11 млрд. лв. се надяват да измъкнат управляващите от данъкоплатците заради кризата във ВиК сектора, алармира пред Lupa.bg Любомир Бонев от Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление в Народното събрание. Той уточни, че точно 11,7 млрд. лв. е недостигът във ВиК сектора и властта се чуди откъде да го запуши.

„В новия закон за ВиК са вкарани три изцяло нови компоненти към цената на водата – доставяне на вода за потребителите, доставяне на вода за други ВиК оператори и отвеждане на отпадни води.

Всъщност, това се прави с цел именно потребителите да компенсират гигантските загуби”, обясни депутатът.

Любомир Бонев припомни, че новият закон за ВиК трябваше да бъде внесен в Народното събрание още до 15 май тази година. А през юни и през декември по план трябваше да има доклад в пленарна зала за случващото се в сектора.

„През лятото обаче нямаше нито доклад, нито нищо. Вероятно и сега няма да има. Показателно е, че чак след като ние с Дора Янкова внесохме питането до министър Петя Аврамова, качиха новия закон за обществено обсъждане!”, възмущава се червеният депутат.

Той подчерта, че с новия законопроект за пръв път се вади орган от структурата на КЕВР и се създава регулаторна институция специално за сектор води.

„На практика МРРБ делегира на Вик холдинга правата по управление на ВиК дружествата. Ако по този начин се осигурят 11 млрд. лв., необходими за съживяването на ВИК сектора, значи този закон води към управляващите към удавяне!”, заключи Любомир Бонев и отсече, че този закон е тотална катастрофа.

Previous post Проф. Чирков в последното си интервю: Политици да не решават здравни проблеми!
Next post Експертиза закова Любомир за убийството на жена му Красимира