Депутатите въстанаха срещу маските в училищата

Носенето на маски в парламента и в училище скара депутатите. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и народният избраник от БСП и изтъкнат онколог – проф. Георги Михайлов, влязоха в остър спор и за предпазните средства, и за затварянето на училища в страната предвид резкия скок на случаите с коронавирус в последната седмица.

Проф. Михайлов се позова на данни от Франция, където властите са заявили изрично, че няма причина да се стига до кардиналното решение за преминаване изцяло отново в дистанционно обучение. И призова здравния министър да не използва епидемията за такива цели у нас. Питането на депутата включи и задължителното изискване към децата да носят маски в междучасията и общите части, като се има предвид свалянето на императива именно на проф. Ангелов самите народни избраници да са задължително с предпазни средства в сградата на Народното събрание.

Какъв разум и загриженост проявяваме в тази зала, когато половината депутати стоят без маска в затворено пространство. Това е изключително важен елемент, с който даваме пример на всички, включително и на учениците.

„Ако депутатите, които не са лекари, не разбират този професионален риск, на който са изложени, то вие го разбирате прекрасно. Винаги сте носили маска, когато сте трансплантирали пациенти с костен мозък. Кои лекарски аргументи в този момент ни дават правото да ходим в затворена сграда без маска? Познавате голяма част от лекарите, които се разделиха с живота си. Те бяха едни от нас. На техните близки ли да обясним, че не мислим като лекари? Кое в заповедта на министъра на здравеопазването не е ясно? Защо трябва да четем Евангелието по друг начин? Гледа ни цяла България и смятам, че ние сме тези, на които да подражават всички“, контрира депутата от БСП здравният министър.

А в отговор проф. Михайлов му заяви, че не смята, че трябва да бъде напътстван какво да прави като лекар.

Иначе Ангелов отчете, че у нас за последните 3 месеца са направени общо до 25 септември 370 000 PCR теста за установяване на коронавирусната инфекция. Към 18 септември болниците са отчели за заплащане 16 000 направления за PCR-и. Одобрени са били над 15 000. Заплатените средства от НЗОК са в размер на 922 000 лева за тези 15 000 теста. От бюджета на МЗ от началото на извънредното положение са предоставени над 5 милиона лева за провеждане на изследванията, като парите са дадени на РЗИ-тата и лаборатории.

Депутатът от БСП Димитър Георгиев предложи да се въведе лимит за цената на тестовете, като посочи, че максималната цена в съседна на България страна, е едва 60 лева. Той предупреди, че се получава огромна спекула в цените.

Министърът обаче уточни, че разликите в цените у нас били плод на консумативите, които всяка лаборатория избирала да ползва.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share