Делото на Петков срещу Борисов заради цената на газа е през ноември

Делото на Петков срещу Борисов заради цената на газа е през ноември

През ноември ще се гледа делото по жалба на Кирил Петков срещу Бойко Борисов, за половин милион лева. Това е част от сагата между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ на тема купувала ли е България руски газ на завишени цени от фирми посредници.

Делото за клевета, което заведе бившият премиер срещу по-бившия преди 3 месеца, влиза в съдебна фаза. Искът е заради обвиненията от ГЕРБ, че предходният кабинет е ощетил държавата, купувайки по-скъп руски газ.

„Имаме дело с г-н Борисов. Аз лично го съдя. Мисля, че даже съдебният процес ще бъде, е насрочен за ноември месец“, каза Кирил Петков.

Вчера стана ясно, че тече разследване от Националното следствие след сигнала на ГЕРБ до ДАНС и МВР за по-скъпи доставки на газ, пише бТВ.

„Разследва се има ли извършени престъпления, има ли завишени цени, има ли ненужни посредници в доставките, тоест има ли престъпления. Ако има престъпление, което ненужно натоварва обществото с високи цени на енергоносителите, това, повтарям, няма да остане незабелязано и несанкционирано от нас“, заяви Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор.

„Защо кабинетът на Кирил Петков и на Асен Василев в продължение на половин година купуваха газ без търг и без конкурс от избрани фирми, на произволно избрани цени“, коментира Делян Добрев, от ГЕРБ-СДС.

„Това са политически спекулации в продължаваща парламент с предизборна нотка. Има много ясна история, има газов хъб „Балкан“. Той също знае като бивш министър какво представлява борсата“, отбеляза Александър Николов, министър на енергетиката в кабинета Петков.

Според ГЕРБ фирмите доставчици са МЕТ и „Вилтерхаус“. bTV потърси и двете, но получи отговор само от МЕТ.

„Компанията внася в Европейския съюз количества LNG с произход от САЩ, Близкия Изток и Средиземноморския регион. Също така купува на всички европейски борси количества от съответния регионален микс“, се казва в позицията.