Дежа вю: Линейка с пациент обиколи няколко болници в София

Дежа вю: Линейка с пациент обиколи няколко болници в София

Епидемията в страната поставя много въпроси за здравната система у нас. На екипите в Спешна помощ в столицата все по-често им се случва да се лутат с пациенти между различните болници.

Кризата с липсата на легла и големият брой заразени медици изправят пред изпитание не само здравната система, но и пациентите. Ситуацията е динамична и заради това в много случаи се налага пациенти да прекарват по 3-4 часа в линейката преди да бъдат приети в болница.

За да има добра логистика между лечебните заведения, всеки ден те трябва да съобщават на Спешна помощ каква е ситуацията – къде има легла и къде няма, кои отделения са затворени и кои не, а информацията се обновява два пъти дневно – сутрин в 8 и вечер в 20. Въпреки това обаче, екип на БНТ става свидетел как пациент обиколи няколко болници.

Около 17 ч снощи в Спешна помощ – София е получен сигнал за 94-годишна жена с пейсмейкър с аритмия. Екипът отива на адрес, а при пристигането си установява, че пациентката е и с тежка некроза на десния крак. Пътят до консултация в лечебно заведение обаче е дълъг. Първата спирка е „Пирогов“. Там обаче гнойно-септичното отделение е затворено заради коронавируса. В позиция на „Пирогов“ се посочва, че съставът на клиниката по гнойно-септична хирургия е засегнат от вируса и ще бъде затворена поне до 2 ноември. В такива случаи екипите на Спешна помощ трябва да преценят къде да закарат пациента.

Защо обаче спешният екип се насочва натам? „Вчера от „Пирогов“ специално са ни дали отказ за неврологично отделение, вътрешно отделени и ковид отделение, в които няма легла и не могат да приемат пациенти. Т.е. – гнойно септичната не ни е оказано, че е затворено и че не можем да караме там“, казва Катя Сунгарска, говорител на ЦСМП – София.

Заради усложнената ситуация с леглата в болниците и липсата на медицински персонал екипите на Спешна помощ много често се лутат между болниците.