Дебелаков, убил двама със 150 км/ч след сватба, с висяща присъда

Магистратите от Апелативния съд в Пловдив отложиха разглеждането делото срещу на Огнян Дебелаков, който дрогиран, пиян и без книжка причини меле с двама загинали на кръстовището на бул. „Марица Юг“ с бул. „Източен“ миналия септември.

През май Окръжният съд в Пловдив постанови присъда от 7 години затвор за Дебелаков при първоначален общ режим, след като той призна изцяло вината си. Близките на загиналите момчета обаче обжалваха присъдата.

Те не присъстваха в съдебната зала днес, но стана ясно, че са оттеглили жалбите си. Ход на делото не бе даден, тъй като отказът на близките е разписан само от техните адвокати, но не и от тях, както би следвало по закон. Това се явява и пречка за прекратяване на делото, както и за влизане в сила на присъдата на Дебелаков, поради което бе отложено за след месец – на 22 октомври.

Срещу 19-годишния Огнян Дебелаков бе повдигнато обвинение, че е причинил по непредпазливост смъртта на своите приятели Джанер Александров на 16 години и Петър Илиев на 19 години, както и за причинена средна телесна повреда на Жоро Илиев. Родителят Димитър Дебелаков пък бе привлечен към наказателна отговорност, че е предоставил автомобила на неправоспособен водач.

До тежката катастрофа на 29 септември миналата година се стигна след сватба в „Столипиново“, където Огнян пил водка. Към полунощ се качил на опела на баща си и отишъл да вземе тримата си приятели от заведение в квартала. Трагедията станала, когато компанията решила да отиде да купи още алкохол. По пътя Огнян натиснал педала и вдигнал 150 километра, въпреки предупрежденията на спътниците му. В крайна сметка неопитният и неадекватен шофьор загубил контрол и се забил в три метални колчета и метален стълб на бул. „Марица Юг“.

При зверския удар всички в купето излетели навън, защото били без предпазни колани. Джанер паднал в коритото на река Марица, където е открит по-късно, а останалите на платното и тротоара. Петър Илиев и Джанер Александров издъхнали на място.

Дебелаков е шофирал с концентрация на алкохол в кръвта 1,55 промила и след употреба на наркотични вещества.

 

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share