Двойна беда: Трима са заразени и с грип А, и с коронавирус

Двойна беда: Трима са заразени и с грип А, и с коронавирус

В България вече има заразени едновременно с грип и коронавирус (COVID-19). Това е установила лабораторията на една от най-големите университетски болници в София, изследвала хората по желание с комбиниран тест, препоръчван от СЗО. Неприятната новина съобщи проф. Радка Аргирова в тв ефира.

Тестът разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

Изследването чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, проф. Радка Аргирова, която е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и на Националния експертен борд по вирусология към Българския лекарски съюз, цитирана от „24 часа“.

Тестът използва същата технология както вече познатия PCR за COVID-19. Секретът за пробата също се взема от носа и гърлото, но използва различни праймерни и флуоресцентни сонди, насочени специфично към съответните различни маркери на вирусите.

Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип. Последствията от заразяване с грип и коронавирус едновременно все още не са ясни. Най-ефективният начин за избягване на инфлуенца е чрез ваксинация, напомни преди ден офисът на СЗО за Европа.