Двойка на тест, ако ученикът не включи микрофона

Учениците, които нарочно не пускат камерата и микрофона на електронното си устройство по време на тест, ще получат двойка. Това предупреждават учители в столични школа своите възпитаници, които учат дистанционно.

Целта е да се предотврати преписването и подсказването, което се оказва масова практика от страна на много родители, които заедно с децата си са затворени вкъщи и им помагат с уроците.

Правилата за организация на контролните и класните се определят от самия учител, коментира пред „Телеграф“ Диян Стаматов, председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета и директор на столичното 119-о СУ. По думите му тези правила учителят трябва да ги регламентира така, че да са ясни за всички. Неписано правило е, че при изпитване, за да има добра комуникация, е добре камерата на устройството да е включена, за да може учителят и ученикът да се виждат очи в очи, каза още Стаматов. Той обаче смята, че с контролни и класни не бива да се избързва, те нямат спешен характер и могат да бъдат отложени за времето, когато се очаква поне част от учениците да се върнат в школата, където да бъдат изпитвани в реална среда. Разбира се, така може да се натрупат много класни наведнъж, но трябва да изберем по-малкото зло, каза Стаматов.

Директорът на столичното 51-во СУ Асен Александров също коментира, че няма централизирано изискване как да бъдат провеждани тестовете по отделните предмети. Всяко училище решава само според платформата, с която работи, уточни той. Работата на учителя обаче не е полицейска и не бива да се набляга чак толкова много на това някой да не препише, още повече че може да се направи разбор на класната работа и учителят да зададе въпроси на ученика, на които той трябва да отговори, каза Александров. Отделно приложение на Google classroom пък дава възможност, когато учениците пишат в реално време в Docs и изпратят работата си, да се проследи дали някой текст е копиран.

В училището на Александров вече имало няколко случаи учители да са хващали как родители подсказват на децата си. Имало случай баща да подсказва на детето си от 5-и клас по време на контролно през април, като камерата запечатала как посочва верните отговори с ръка. На детето била направена забележка, но родителят написал шест страници жалба до директора. В крайна сметка ученикът получил шестица на изпита.

Друг учител по английски пък също хванал преписвачи, като нарочна пуснал въпроси от ниво C1, докато децата учели за ниво B1 или B2. Най-слабите ученици дали отговори без нито една грешка, което било сигурна индикация за чужда намеса.

Previous post Трагедия: Отиде си психиатърът д-р Калоян Куков
Next post Няма мърдане вече: Връчват ни призовки и по интернет