Двоен скок на заявленията за COVID помощ за деца до 14 г.

Над 5000 на брой са подадените заявления за отпускане на помощ за родители на деца до 14 години поради въведените ограничителни мерки, свързани с коронавируса у нас. Това заяви зам.-социалният министър Адриана Стоименова.

Миналата седмица заявленията са били малко над 900, от началото на тази седмица те вече са 3000, а за по-малко от 5 дни са достигнали 5000, което означава, че има двоен скок при заявленията за тази помощ, става ясно от предоставените данни. Създадена е нужната организация за навременното и бързо обработване на подадените искания, уточняват от социалното министерство. „В Агенцията за социално подпомагане има ежедневни срещи, на които се обсъжда всеки индивидуален казус на човек, който има нужда от подкрепа“, разясни Стоименова.

Помощта касае семействата на карантинирани деца, родители на ученици, които се обучават в школо, преминало към онлайн уроци преди 27 ноември по решение на педагогическите съвети в училището, както и родители, които ще гледат децата си до 14-годишна възраст по време на втория локдаун, вземайки неплатен отпуск. Със заповед на здравния министър присъствените занятия за малчуганите от детските градини и учениците от 1-ви до 12-и клас са преустановени до 21 декември. Образователният министър Красимир Вълчев посочи, че ако епидемичната обстановка позволява, детските градини ще посрещат отново хлапетата от 22 декември, всички от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат в класните стаи след коледната ваканция – от 4 януари, а от 5-и клас нагоре целта е да учат присъствено по график след Нова година.

За целевата помощ може да се кандидатства до края на декември, но колкото по-рано стане това, толкова по-скоро родителят ще може да получи средствата, коментира още зам.социалният министър Стоименова. „В момента приоритетно се обработват документи по издаването и обработването на помощи за родители, като се надяваме всички да получат средствата си преди Коледа. Водим разговори с “Български пощи”, за да може и хората, които не получават по карта средствата си, също да бъдат максимално облекчени“, каза още Стоименова.

Много е важно да се спази законът и децата до 12-годишна възраст да не бъдат оставяни сами и без надзор, каза още зам.социалният министър.

Така наречената COVID помощ може да се използва няколко пъти, ако се налага детето да бъде карантинирано или пък е преминало към онлайн обучение, т.е. не е с фиксиран период. Същото важи и ако то е под карантина или пък не учи, или не посещава детско заведение поради извънредната епидемична обстановка. Това разясниха от социалното министерство.

Помощта е пропорционална на дните, в които детето е под карантина или учи у дома, уточниха още от ведомството. Към момента всички хлапета в забавачките и учениците ще учат от вкъщи в рамките на три седмици.

Доходната граница за получаване на средствата е 915 лева на член от семейството. Това означава, че семейство с едно дете ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 2745 лв.

Семейство с 2 деца ще има право да получи помощта, ако месечният му доход е до 3660 лв. Това ще позволи на родителите с по-висока квалификация, които получават заплати, близки до средната за страната, да получат навременна подкрепа в случай че са останали без доходи.

В едно семейство и двамата родители по един или друг начин са ощетени от наложените противоепидемични мерки и се налага да прекъснат своята трудова дейност. Те могат да комбинират, като единият да се възползва от мярката „Запази ме“, а другият да бъде включен по мярката, която е в подкрепа на семействата, чиито деца са в дистанционна форма на обучение“, коментира Адриана Стоименова.

Нова мярка е тази за затворените бизнеси, която практически дава по 24 лв. дневно на осигурените на 8-часов работен ден работници и служители, които излизат в неплатен отпуск. Съответно работещите и осигурените на по-малко работно време ще имат право на пропорционално определени компенсации.

През следващата година отпада подоходният критерий за помощ на родители, чиито деца ще бъдат в 1-ви или 8-и клас, това е много важно, за да не отпадат деца от училище, а родителите им да са спокойни, че ще получат помощ в подготовката на учениците, поясни Стоименова. Всички ученици, записани в първи и в осми клас, ще получат еднократна помощ от 300 лв. през 2021 г. Тя ще се изплаща на два пъти – половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът – в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.

Досега право на такава помощ имаха само учениците от първи клас, и то с определен подоходен критерий за семействата.

По данни на МОН в подготвителните групи се обучават 58 240 шестгодишни малчугани, които следващата есен трябва да чуят за първи път учебния звънец. Ако те бъдат записани в първи клас, семействата ще могат да се възползват от помощта. Тази година у нас има 63 036 седмокласници. Ако всички те завършат успешно и продължат образованието си в осми клас, родителите им ще могат да кандидатстват за помощта. Така щом всички шестгодишни и тазгодишни седмокласници постъпят съответно в първи или осми клас, мярката ще засегне над 121 000 деца.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share