Двоен аршин: Щатите приемат бежанците без ваксина, но отказват на невръстни българчета

Двоен аршин: Щатите приемат бежанците без ваксина, но отказват на невръстни българчета

След като администрацията на Байдън набързо въведе нови задължителни ваксинации, две американски семейства се оказаха блокирани в България с току-що осиновените си деца, пише Бг Войс.

За Кейти и Джо Харман от Спрингфийлд, Мисури, процесът на осиновяване започна преди две години. Продължителната и досадна процедура включваше две проверки на миналото от ФБР, множество проверки на държавно ниво, медицински оценки и прегледи на дома им.

Междувременно, за да помогнат за установяване на близко познанство с осиновената Елизабет, семейство Харман поддържаха връзка с нея чрез видеоразговори.

На 13 септември българското Министерство на правосъдието одобри осиновяването и издаде нов акт за раждане, с което Елизабет стана законна дъщеря на Харманови. Семейство Харман получи дата за пътуване 13 октомври, за да я върнат у дома.

Само два часа преди самолетът им да излети за България, те бяха информирани от агенцията им за осиновяване, че администрацията на Байдън прилага нова имиграционна политика. Тя изисква децата на възраст над 12 години, законно имигриращи в Съединените щати, да бъдат напълно ваксинирани срещу COVID-19, преди да им бъде разрешено да влязат в страната, пише The Epoch Times, цитирани от Bgvoice.com.

Тъй като Елизабет говори много малко английски, Джо и Кейти трябваше да обясняват чрез преводач какво се случва и защо тя не може да се прибере. Въпреки че детето се съгласи да получи ваксинация, все още остава въпросът за времето.

Наредбата изисква две ваксини на Pfizer с интервал от три седмици. Сега хилядите, похарчени за два двупосочни самолетни билети за Джо и Кейти и еднопосочен билет за Елизабет, са пропилени. Вместо да се върнат в САЩ, както е планирано, осиновителите ще трябва да плащат стотици долари повече за нощувки в хотел за допълнителните три седмици.

Те също така ще трябва да похарчат още хиляди за нови самолетни билети.

Джо се оплака и от скандалното лицемерие по отношение на хилядите неваксинирани афганистански бежанци, идващи в Съединените щати. Както обясни той, около „една четвърт до една трета“ от останалите обитатели в техния хотел в България са външни служители на САЩ от „Atlas, Evergreen и Omni Air“.

Според Джо някои от тези контрагенти били пилоти, които са летели от България до Кувейт или Катар. Там качвали „хиляди“ неваксинирани афганистански бежанци, които след това били откарвани в САЩ – за сметка на данъкоплатците – и са били пуснати след населението. Джо също така научил, че някои от афганистанските бежанци дори са в „списъци за хора със забрана да летят“.

Семейство Харман не са единствените американци, блокирани в България заради новата наредба за ваксините.

Ейми и Стефан Добриков от Джаксънвил, Флорида, пристигнаха в София, България, на 13 октомври, за да финализират осиновяването на брат и сестра – 10-годишната Алана и 12-годишния Ашър.

Веднага след пристигането им те бяха информирани за новата политика на администрацията на Байдън от тяхната агенция за осиновяване.

„Това не е проблем на ваксинирани срещу неваксинирани. Това е политика, която беше въведена, без да се вземат предвид текущите осиновявания и нямаше гратисен период, който да позволи на тези, които вече вървят. Дъщеря ми е на 10, така че задължението не се отнася за нея.

Важи за новия ми син. Така че ние сме заседнали тук и не знаем кога ще приберем сина си у дома, а не искам да разделям семейството си. Не мога да получа виза за сина си. По закон вече са мои деца. Къде са конституционните ми права? Къде са моите религиозни права за децата ми?” – пита Ейми.

Тя поясни, че ситуацията им е свързана с получаването на право на изключение от задължителната ваксинация по религиозни съображения за другите им четири деца, които ги очакват да се върна във Флорида.

Посолството ги накарало да попълнят формуляр I-601, който, според Ейми, обхваща и хора, извършили нещо незаконно и не са успели да получат виза. Попълването на този формуляр за заявление за изключение по религиозни съображения след отказана виза носи допълнителен разход от 930 долара и допълнителен период на изчакване от 90 до 365 дни.

Добрикови ще изгубят парите за билетите до САЩ и нямат представа колко дни трябва да останат в България, докато се обработи заявлението по формуляр I-601. Те ще продължат да харчат стотици долари за храна и подслон.

„Молим се за чудо – казва разплаканата Ейми – Вярвам, че и четиримата ще се приберем заедно, но нямам представа как ще стане това“.