Две жертви и 25 изчезнали в урагана, връхлетял Франция и Италия

Най-малко двама души са починали и 25 са изчезнали, след като мощна буря връхлетя Южна Франция и Северозападна Италия, сочат последните данни.

Едната от жертвите е италиански пожарникар, другата е мъж, чиято кола е била отнесена в река в Пиемонт. Други 17 души са изчезнали в северозападната част на страната след проливните дъждове през нощта. Сред тях е група от най-малко четирима германски пътешественици, които не са се върнали от планината, съобщиха властите. Във Франция пък са изчезнали 8 души.

Ураганът „Алекс“ донесе опустошителни ветрове и поройни дъждове, които предизвикаха големи наводнения, а те от своя страна сериозни разрушения в няколко села около южния френски Ница. Няколко села северно от града са откъснати от света. Кметът описа наводненията като най-страшните, които той помни. Територията беше огледана с хеликоптер, след което кметът на Ница заяви пред френския новинарски канал BFM: „Пътищата и около 100 къщи са отнесени или частично разрушени“.

Плажовете на Ница и в други крайбрежни градове са затворени, а от жителите се изисква да останат у дома,. съобщава AFP. Метеорологичната агенция на Франция съобщава, че падналият дъжд за 24 часа се равнява приблизително на количеството, което пада за близо 4 месеца по това време на годината, предава Ройтерс.

В същото време в Северна Италия пътища и мостове са отнесени от водите на прелели реки. В Пиемонт няколко села са откъснати от света, пътищата към тях са непроходими, като ситуацията се описва като крайно критична,. Стотици спасители са изпратени към откъснатите от света села. Освен Пиемонт са засегнати още Ломбардия и Лигурия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share