Две жени с коронавирус родиха здрави бебета

Две жени с COVID-19 родиха здрави бебета с отрицателен PCR тест в Пазарджик. Ражданията са проведени в „Хигия“. Новородените бебенца са изписани. В болницата обаче остава едната майка. PCR тестовете на новородените Калоян и Веселина са отрицателни.

За нас беше малко изпитание това, тези две родилки, тези две раждания. Не откъм техническата страна на ражданията, а във връзка със ситуацията с коронавируса, защото и двете бяха със симптоми за коронавирус, който се потвърди, трябваше да действаме бързо в интерес на децата и на майките, разказва пред БНТ д-р Пламен Станев, завеждащ АГО.

Самите раждания преминават нормално. Работата на медиците обаче е затруднена от защитните облекла.

Ситуацията е такава, че трябва да сме с предпазни екипи, които значително затрудняват дългия престой в операционната, извършването на фини манипулации, меко казано е дискомфорт, то си е изпитание за всички. Иначе другото е въпрос на медицински познания, които доказахме, че ги притежаваме, сподели анестезиологът д-р Тони Палийски.

Двете бебета и едната майка вече са си в къщи. В болница ще остане втората родилка, която е била в по-тежко състояние. Тя проявява симптоми няколко дни преди раждането, а ден преди него се влошава.

Отвъд професионализма, емоциите не напускат медиците в двете специфични раждания.

Няма да забравя, че първата жена, докато влезем в самата операция, непрекъснато се извиняваше за това, че е болна и че е дошла болна и какво ще стане с нас. Това за мен беше изключително емоционално, защото не трябва да се забравя, че това са пациенти, които са изплашени, които всеки ден четат и слушат отрицателни новини, ние самите също всеки ден четем за това, че някой колега си е отишъл. Напрегнато е!, каза д-р Елисавета Генчева, акушер-гинеколог:

От началото на годината в болницата са родени над 300 деца.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share