ДБ стопля отношенията с ГЕРБ?! Ще говорят, ако склонят на тяхното

ДБ стопля отношенията с ГЕРБ?! Ще говорят, ако склонят на тяхното

„Аз не съм чул да е имало такива разговори. Подозирам, че ако такива разговори са били водени, щях да разбера за тях. Ние имаме три приоритета, по които ще водим преговори. Това заяви Георги Ганев от ДБ в тв ефира по повод твърденията, че двете десни партии водят разговори за евентуално бъдещо управление.

Първият е ясен ценностен и политически избор на страната за западната цивилизация срещу източния деспотско-тирански агресор, този агресор да не спечели нищо от агресията си. Всеки, който не е на това мнение, трудно ще спечели нашата подкрепа.

Вторият приоритет е върховенството на закона, третият – фискален разум с цел влизане в еврозоната.

И дяволът да ни ги гарантира тези три приоритета – и с него ще влезем в разговори“, увери Ганев.

Той е категоричен, че няма да пропуснат никоя възможност за разговори по тези три приоритета.

„Ако ГЕРБ искат разговори, ще трябва да ни уверят, че те на действие ще подкрепят тези приоритети, с ясното съзнание, че има политическа цена за това – много ще им е трудно на ГЕРБ да ни убедят, но могат. Въпреки че те от години едно казват – друго вършат“, заяви Ганев.

Категоричен беше, че няма да поставят условия за ролята на Борисов.

„Предполагам, че при толкова сложна коалиционна ситуация, нито един партиен лидер не би трябвало да има претенцията да става министър-председател.

Трябва да бъдем обединени около фигура за министър-председател, който да гарантира договорените приоритети. Това би могло да е стъпка към решение на ребуса, не им завиждам на партийните лидери, ще им е много сложно“, прогнозира кандидатът за депутат.

Той изрази мнение, че говореното за дългова спирала е силно преувеличено.

„Голямото плъзгане по дълговата спирала беше преди 30-ина години. Към момента не виждам да има основания да се счита, че е нещо, което неизбежно ще се случи. Но трябва да има едно наум в умовете на всички, които взимат решения за бюджета“, предупреди гостът.

Също така уточни, че пенсиите трябва да бъдат за осигурителен стаж и вноски. А за крайно нуждаещите се да бъдат отпускани социални помощи през общия бюджет.