Дацов: Пазарът в Хасково се изсмя в очите на бившия служебен министър

Ако има проблеми с цените, в които държавата може да се намеси, това показва грешките на политиката от предходните периоди, защото големият въпрос е как българските производители да произвеждат повече на по-поносими цени. Това каза пред bTV бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. „Пазарът в Хасково се изсмя в очите на бившия служебен министър Никола Стоянов. Няма никъде обяснение как да работи Законът за надценката“, даде пример той, цитиран от news.bg

Според него цялата концепция на субсидиране в Министерство на земеделието с новия ресорен министър трябва да бъде сменена и насочена към производство на български зеленчуци, плодове и крайният продукт на храните.

Дацов посочи, че дефлацията с по-ниските цени през юни месец е естествено развитие на нещата, защото има сезонност на предлаганите стоки на пазара. Стоките и услугите остават с положително развитие, но услугите са свързани с работните заплати и доходите, добави Дацов. Пазарът си е абсолютно нормален и колкото по-малко опити за регулация има, толкова по-добре. В момента цените на пазара се нормализират по естествения начин, защото предлагането, което го има, е в повече, допълни експертът.

Той изтъкна, че предизвикателството за следващите години са качествените храни с относително ниски цени и достъпът до чиста вода. Тези неща ще бъдат определящи за качеството на живот и как обществото ще се развива.

Дацов не знае какво ще направи финансовият министър Асен Василев с Бюджет 2023. Основният сценарий е изменение на БВП с 9.2% номинално. Бюджетите трябва да се разглеждат вече в един по-голям времеви период. 3% дефицит за тази година не е експертна, а политическа цел, коментира финансистът.