Дариткова видя друго: Докладът на ЕК за върховенството на закона е положителен

Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия“. Това заяви председателката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на брифинг.

По думите й комисията акцентирала върху областите набелязани и от правителството. Тя подчерта, че доклада изрично посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта и има повдигнати обвинения.

ЕК констатирала, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството пък потвърждавало вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото.

Десислава Атанасова пък заяви, че това бил първият доклад, който бил положителен и обективен. По думите й той акцентирал върху всичко, което правителството постигнало.В него било обърнато внимание на противодействието на корупцията и темата за промяна на Конституцията. ЕК констарала, че имало добра работа между европейските институции и българските. „Промените в Конституцията гарантират, че ще има още по-голяма независимост в съдебната система“, категорична бе тя.

От своя страна евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев изтъкна, че е в ЕП били доволни ,че имало общ европейски доклад по темата. По думите му това била битка още от предходния мандат. „Някои държави може да не са доволно, но той е обективен“, заяви Радев и добави ,че за България бил положителен. Той посочи, че били показни и недостатъци на системата, но били посочени и начини да бъдат коригирани. По думите му ЕК призовава България да продължи по пътя, по който е поела. „Всички тези препоръки са положителни за България и ние трябва да продължим по пътя за затвърждаванете на върховенството на закона“, добави Радев.