Даная я няма от 40 дни, защото нямаме… Национална детска болница

Загубата на 15-годишната Даная Кулева преди 40 дни, потресла не само близките й, но и цялата страна, се превърна в още един мотив и причина за скоростното вдигане на Националната детска болница – тема, дъвкана вече десетилетие от политици.

Въпреки че терен вече е осигурен в столичния кв. „Горна баня“ за построяването на клиниката с всички нейни необходими звена, апаратура и специалисти за лекуване на малчуганите чрез мултидисциплинарен подход, майката на Даная се включи в кампания за каузата именно с лика на непрежалимото си момиченце. А то даде с органите си живот на други трима.

Ето какво написа най-силната майка по повод 40-те дни от кончината на Даная:

„Помните ли Даная? Минаха 40 дни, а аз не спирам да си задавам въпроси. Един от тях е: “Ако имахме истинска детска болница, дали тя щеше да е още тук?” Все си мисля, че може би…ДА! Или поне шансът и щеше да е в пъти по-голям. Никога няма да разбера!

Трябва ни ИСТИНСКА ДЕТСКА БОЛНИЦА! Бързо…даже веднага! Срамно е, безумно е! Децата ни умират, защото не получават това, което заслужават и лично аз вече няма да мълча“.

Лицето на Даная „грейна“ на билборд в центъра на София за кампанията за незабавното изграждане на болницата.

Даная бе с рядко хематологично заболяване, при което липсва един от факторите на кръвосъсирването. След лек удар на главата, красивото дете се озовава в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛСМ ‘Н. И. Пирогов“, където изпада в кома с тежък мозъчен оток и въпреки оперативната намеса и всички опити на медиците начело с проф. Николай Габровски да я спасят не успяват и Даная издъхна на 11 май тази година.