Далавера! Аптекари търгуват с безплатни мостри на лекарства

Мостри на лекарства се продават в пловдивска аптека. За това сигнализирал до редакцията на в. „Марица“ възмутен пловдивчанин, който се е сдобил с рекламна опаковка на „Остеокер“ (Osteocare) срещу заплащане.

Мъжът посетил една от аптеките на известна верига и поискал да закупи „Остеокар“ – продукт за здрави кости с калций, магнезий, цинк и витамин D3. Предложили му различни разфасофки, сред които опаковка с 8 таблетки, която съответно е и с най-ниска цена – 5.17 лв.

Малко след като закупил лекарството, пловдивчанинът установил, че са му продали мостра. На опаковката пише на английски език – Trial sample (Мостра) и Not for sale (Не е за продажба).

Репортер реши да проведе експеримент. Посетихме аптека въпросната верига. Там посочихме на фармацевта какво искаме да закупим. Беше ни предложено лекарството в опаковки от 30 и 90 таблетки, не и с 8 хапчета.

Показахме кутията и заявихме, че искаме да закупим същия продукт със същия брой таблетки. Отговорът на служителката беше правилен. „Не предлагаме опаковка с 8 таблетки. Това, което ми показвате, е мостра и не ги предлагаме за продажба“.

Справка показа, че в аптеките с онлайн магазини също се предлага „Остеокер“ само в опаковки от 30 и 90 таблетки. Въпросната мостра се среща само като подарък в няколко от онлайн аптеките, когато клиентът закупи най-голямата разфасовка от 90 броя. Продуктът се предлага също под формата на 20 разтворими таблетки в кръгло продълговато пластмасово шишенце, както и като сироп.

Проверката и справката ни сочат, че продажбата на въпросната мостра не е масова практика, но явно някои от аптекарите играят и припечелват на дребно.

Жертва на тази игра на дребно е станал и оплакалият се пловдивчанин, който със сигурност вече няма да е клиент на тази аптека.

Потърсихме за коментар фирмата, която е официален представител на британската компания, произвеждаща лекарството за кости.

„Това е мостра, която ние даваме безплатно на лекарите, с които работим. Учудваме се, че въобще е в аптека. За първи път се сблъскваме с подобен казус“, коментираха оттам и заявиха, че ще извършат проверка.

Търси се отговор на въпроса как мострата е попаднала в ръцете на аптекар и как се продава, при условие, че няма баркод.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share