Дават общинско жилище на санитарката от бургаското COVID отделение, цяло село не я ще

Дават общинско жилище на санитарката от бургаското COVID отделение, цяло село не я ще

Санитарката Йорданка Желязкова от COVID отделението на МБАЛ Бургас вече има общинско жилище и може да се настани в него.

Проблемът беше решен след намесата на кмета на Бургас Димитър Николов. След излъчения репортаж, в който санитарката разказа че спи под моста и на улицата, защото съседите й не я искат, от страх да не ги зарази, местните власти се задействаха светкавично. Късно вечерта в неделя, кметът Николов заяви, че веднага ще бъде предоставено общинско жилище на Йорданка.

„Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в COVID отделение на УМБАЛ. Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд. Обадиха ми се хора от Равнец, които помолиха да не бъдат слагани под общ знаменател и заявиха, че никога не биха си помислили да ограничат прибирането на Йорданка до вкъщи. Както и че това не е мнението на повечето жители на селото . Готов съм да говоря с всеки един човек от Равнец, който заради личните си страхове се е наел да взема решение за друг живот. В случая- този на Йорданка“, написа кметът във фейсбук.

Той коментира и проблема с двете внучета на санитарката, които принудително били спрени от училище. „Относно отстраняването на внуците на Йорданка от училище. Ако това е факт със заповед на директора и без представен болничен лист или основателна причина, то той трябва да даде своите отговори пред обществото“, обяви Николов.

Йорданка Желязкова сама разказа за несгодите си. Според нея, проблемите започнали миналата седмица, когато била командирована от хирургичното към COVID отдлението на болницата за 45 дни. Още преди да приключи първата й смяна в отделението, дъщеря й се обадила по телефона и й съобщила, че хората в Равнец са категорични – тя не трябва и не може да се прибере у дома си. „Бях дежурна 12 часа, приключи ми смяната и отидох на плажа, под Моста – там спах. Каква е моята вина, че съм решила да помагам на хората?“, разказва през сълзи Йорданка. На другия ден споделила с колегите си и те предложили да остава да спи в хирургичното отделение. От тогава жената не се е прибирала в селото си.

След като случая бе разказан в телевизионен ефир, местни жители заявиха, че никой от местните не е поставял подобен ултиматум на Йорданка. Според тях санитарката имала жилищен проблем и била в конфликт с дъщеря си, затова и не се прибирала у дома.

„Заех се да изясня случая със санитарката Йорданка и да разбера кой е забранил на жената да се прибира в селото и защо внуците й не са на училище. Разговарях със зам.-директора на училището, едното дете има хрема. При мен никой никога не е изразявал недоволство, нито страх от работата на жената в COVID отделение в Бургас. Тук имаме и заразени хора, както и такива, които са под карантина, и никой не е настръхнал срещу тях. В ситуации като сегашната, ние се нуждаем от хора като Йорданка, които да работят в отделенията“, заяви кметът на бургаското село Равнец Костадин Георгиев.

Проверка са направили и от образователния инспекторат. От там съобщиха, че спирането на двете деца от училище в никакъв случай не е заради баба им, а защото едното имало гнойна ангина и грипоподобни симптоми.

От община Бургас заявиха, че без значение каква е причината, санитарката може да се настани в опреленото й общинско жилище Общината е готова да предостави оборотни апартаменти и на други медицински специалисти, които желаят да се самоизолират от близките си.