Гърция замрази плановете за по-строги мерки заради умората от карантината

Гръцкото правителство временно замразява плановете за въвеждане на нови мерки за спиране на разпространението на новия коронавирус в страната поради умората на хората от продължителната извънредна ситуация в областта на общественото здраве, заяви в петък правителственият говорител Стелиос Пецас.

Думите му цитира електронното издание на Kathimerini. В разговор с телевизионния оператор SKAI той каза, че в петък няма да бъдат обявени мерки, както се очакваше. Според предвижданията в петък трябваше да бъдат въведени нови ограничения в района на Атика, където са концентрирани повечето нови случаи. Както обясни говорителят, мерките, които правителството прилага сега, са „твърде много“, посочи „Фокус“.

„Непрекъснатото натоварване на населението с (нови – б.р.) мерки и несъсредоточаването върху тяхното вярно спазване ще бъде проблематично и евентуално ще има обратен ефект“, каза той. Пецас посочи, че Гърция има увеличение на новите случаи като другите страни, но ситуацията остава стабилна. Той призна, че „в Атика има натиск“, но Министерството на здравеопазването увеличава броя на интензивните отделения.

„Днес виждаме много случаи, произхождащи от работното място“, каза той и добави, че една от мерките, които правителството ще вземе предвид, ако има „огнище“ на нови инфекции, е задължителната употреба на маски за лице на открито.