Гуцанов за руските дипломати: Ако е шпионаж, защо няма арестувани българи?

Гуцанов за руските дипломати: Ако е шпионаж, защо няма арестувани българи?

Според БСП министър-председателят в оставка е взел еднолично решение за 70-те руски дипломати да бъдат обявени за персона нон грата – пълен прецедент в световната дипломация. Така че нямаше как да продължим преговорите с „Продължаваме промяната“. Надяваме се, че едната от линиите, която ще коментираме и преодолеем е решаването на този конфликт и изключително тежката ситуация, който се създаде между София и Москва. Това каза в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ депутатът от БСП Борислав Гуцанов.

Левицата вчера предложи в НС на основание на Конституцията да бъде гласувано решение, с което да задължи МС да вземе действия за отлагане на тази нота.

„Ние говорим за шпионаж, ако е имало на закритото заседание, никой не е чул нищо за шпионаж. Едно е шпионаж, друга е реципрочност“, каза той.

Гуцанов попита кого са шпионирали и ако е така, то тогава тези 70 руски шпиони е трябвало да имат отношения с български граждани и то на оперативни позиции, където да има интересна информация.

„Няма такива данни и никой не каза подобно нещо. Ако е така и има такива българи, защо те не са арестувани?“, попита Гуцанов и допълни: „Петков ни вкара в изключително тежка ситуация. Не можем да подложим страната на такова изпитание“.

По думите му категорично българският туризъм ще понесе огромни загуби. Енергийните ресурси също, които са част от националната сигурност. Какво правим, ако Русия спре доставките от петрол, попита депутатът.

Ако не се нормализират отношенията с Русия, няма анализатор, който би казал какво точно ще се случи. Нещата са твърде непредсказуеми и трябва да се положат всички усилия. Ако е реципрочност – има логика. Ако е шпионаж – кои са тези шпиони и кой от българска страна е давал тази информация. Не могат да се подлагат на изпитание икономическите и историческите отношения между България и Русия и националната сигурност на България, каза той.

По отношение на преговорите за кабинет депутатът от БСП каза, че първо ще преговарят с ПП за политики и след това за имена на министри. Безспорно една от темите ще са отношенията между България и Русия. Други – националната сигурност, енергийните доставки, социалната политика.

По думите му по-добрият вариант е да се опита да се създаде кабинет, а не да се ходи на нови избори.